Vrijwilliger Kimberly van Humanitas Gevaarlijke Liefde

 

“Huh, doe jij vrijwilligerswerk?? Wanneer dan?!” Zo reageerde laatst een vriendin van Kimberly (25), toen ze vertelde dat ze vrijwilliger is bij Humanitas Gevaarlijke Liefde. “Zeker doe ik dat. Ik word er blij van, leer er zelf veel van en doe iets goeds voor een ander! Omdat ik zelf kan aangeven wanneer ik beschikbaar ben is het heel goed te combineren met werk!”

Kimberly doet al zes jaar vrijwilligerswerk bij Humanitas Gevaarlijke Liefde. Dat betekent dat ze op middelbare scholen, voortgezet speciaal onderwijs en MBO voorlichting geeft aan jongeren, over gevaren van de liefde. Of beter gezegd, over bijvoorbeeld jouw en andermans grenzen -onder andere op seksueel gebied-, over mensenhandel wat voorheen loverboys werden genoemd, over het (rond) sturen van naaktfoto’s, grooming (online kinderlokken) en jeugd- en jongerenprostitutie. In eerste instantie vroeg Kimberly zich af of ze dit werk zou kunnen en of het wel bij haar zou passen. “Ik wist niet of het voor de klas staan iets voor mij zou zijn, maar ik vind het juist erg leuk en doe het met heel veel plezier.”

Het is een heel belangrijk onderwerp en gedurende de jaren heeft Kimberly gemerkt dat iedereen wel een groot of klein raakvlak ermee heeft. Zo is het aangeven van je grens voor iedereen van toepassing in allerlei situaties. “Als het over grenzen aangeven gaat, daar zou sowieso meer over gepraat mogen worden.”

“Ik vind het ook heel leuk dat die jongeren me nieuwe dingen leren. In mijn tijd hadden we het bijvoorbeeld over fuckboys, dat waren jongens die je aan de praat houden op chat en What’s app en dat tegelijkertijd ook met anderen doen. Nu hebben jongeren het meer over “toxic relationships”. Dat wordt veel op TikTok gebruikt. Of jongeren geven een ander een red flag op Insta of What’s app, reagerend op situaties of eigenschappen van een ander; bijvoorbeeld dat iemand overdreven jaloers is.

Kimberly vindt de interactieve onderdelen van de voorlichting het leukst. Zo wordt er gewerkt met gesprekskaartjes op basis van het vlaggensysteem. Op die kaartjes staan vragen als: Je hebt seks zonder condoom omdat de ander dat wil. De vraag aan de jongeren is of ze dat ok vinden, of misschien ok vinden of helemaal niet ok vinden. “Sommigen vinden seks zonder condoom echt niet ok. Dat kan echt niet! Anderen vinden dat het mag mits je een lange relatie hebt en weer een ander zegt eerlijk dat hij/zij het zou doen om die ander blij te maken. Zoveel verschillende visies en voor alles is iets te zeggen. Ik vind het altijd mooi om dan in het midden te gaan zitten. Alle meningen mogen er zijn, respect hebben voor elkaars mening is heel belangrijk. Tegelijkertijd herinner ik jongeren er aan dat er risico’s aan zitten en dat als je een keuze maakt, je altijd samen de gevolgen draagt.”

Bij Humanitas Gevaarlijke Liefde vragen scholen een voorlichting aan. Aan de vrijwilligers wordt dan gevraagd of ze deze op die datum zouden kunnen geven. Hiermee heb je dus veel zeggenschap over je inzet. “Soms geef ik drie voorlichtingen in een week en dan weer drie maanden niet. Ook is het fijn dat je je voorkeur mag uitspreken welke klassen je het leukst vindt om voor te staan. Zelf vind ik speciaal onderwijs echt het allerleukst!” Als vrijwilliger bij dit project krijg je ook de unieke kans om met mensen met een ervaringsverhaal te praten. “Dat is indrukwekkend en raakt altijd.”

 

Ook voorlichtingen op scholen geven?

Mail ons: gevaarlijkeliefde.helmond@humanitas.nl

Alle vrijwilligers worden getraind voordat ze zelf voorlichtingen gaan geven. Er zijn vier terugkombijeenkomsten per jaar en je geeft voorlichting op een moment dat het voor jou uitkomt.

Voor meer informatie: https://www.humanitas.nl/afdeling/helmond/activiteiten/humanitas-gevaarlijke-liefde/

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Humanitas Helmond

Humanitas is er voor mensen die het even niet in hun eentje redden. In Helmond kunnen mensen terecht voor opvoedingsondersteuning en in de Ruilwinkel. Ook begeleiden vrijwilligers de omgang tussen gescheiden ouders en hun kinderen.

Dit artikel heeft 10 reacties

 1. Mireille Reply

  Ha Kumberly,
  Fijn dat je in je vrije uren zo belangrijk werk doet voor onze jongeren.

 2. D.Oosterhout Reply

  Wat goed Kimberley! Hopelijk inspireer je veel andere jongeren

 3. Daniel Reply

  Wat is het toch treurig dat dit werk nodig is. Helaas van alle tijden en geweldig dat je je daar in je vrije tijd voor inzet! Chapeau

 4. Kimberly Reply

  Ik doe het met alle liefde en plezier! Hopelijk voelen anderen zich ook geroepen om zich in te zetten voor dit fijne, leerzame en flexibele vrijwilligerswerk ❤️

 5. Marjo van Gelderen Reply

  Geweldig Kimberly! We hebben al veel aan jou gehad bij dit mooie project en hopen dat je nog lang zo enthousiast blijft ervoor.

 6. Diana Rijntjes Reply

  Kimberley, zo jammer dat het werk noodzakelijk is maar zo goed dat je het doet. Echt geweldig.

 7. Adri van Os Reply

  Wat mooi Kimberley, alleen van je enthousiasme over je vrijwilligerswerk word ik al blij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.