VVD wil duidelijkheid over voorkoming vuurwerkoverlast Brandevoort
Brandevoort heeft al jaren te maken met vuurwerkoverlast, waar de politie zijn handen vol aan heeft. Eind 2023 was het weer raak. De VVD wil graag weten hoe de gemeente hier de komende jaarwisseling op gaat inspelen en stelde een aantal vragen. Zo wil de partij onder meer weten of er een plan van aanpak is opgesteld en of de overlastgevers – veelal jongeren uit heel Helmond – in kaart zijn gebracht.
Volgens een woordvoerder van de gemeente is er naar aanleiding van de overlast op 31 december een bestuursrapportage gemaakt en verwerkt in een raadsinformatiebrief (RIB). Er is ook een uitgebreide evaluatie van de vuurwerknacht in deze brief opgenomen, waarin cijfers van meldingen in Brandevoort staan. “Deze woelige nacht heeft ons veel geleerd en tot een plan van aanpak geleid. Dat plan zetten we in bij de komende jaarwisseling en bespreken we op 1 oktober tijdens de inwonerscommissie in Brandevoort”, zegt de woordvoerder.
De VVD vraagt zich af hoe het zit met de politiebezetting in Brandevoort. Hoeveel agenten zijn actief in het gebied en wanneer kunnen bewoners uit Brandevoort rekenen op drie wijkagenten? “Anthony van Baal is verbonden als wijkagent”, verduidelijkt de woordvoerder. “Hij kan zich indien nodig laten ondersteunen door andere wijkagenten of overige collega’s van het basisteam Peelland. De vraag ‘wanneer we kunnen rekenen op drie wijkagenten’ is geen technische, maar meer een politieke vraag. De vraag naar politiemensen is hoog en overschrijdt op dit moment de beschikbare capaciteit.”
Pilot
De woordvoerder geeft aan dat de gemeente “voortdurend met alle veiligheidspartners in gesprek is” om te kijken naar efficiënte en effectieve manieren om met de inzet om te gaan. “De samenwerking met de boa’s is onlangs vastgelegd in een handhavingsarrangement, waardoor ook deze capaciteit betrokken is bij het algehele veiligheidsdomein.”
De pilot ‘jeugdoverlast Brandevoort’ is in 2023 opgezet om in kaart te brengen hoe erg deze problematiek in de Helmondse wijk is. De VVD wil weten wat de stand van zaken is. “De afgelopen vier maanden is de jeugdoverlast in Brandevoort sterk gedaald”, laat de woordvoerder weten. “Wij blijven echter investeren in de wijk en komen regelmatig samen om de huidige situatie te bespreken. Aangezien sommige jongeren ook van buiten Helmond komen, werken we samen met andere gemeenten. Tweewekelijks vindt er overleg plaats in het Jeugdpreventieteam van Helmond. Daarbij worden ook de jongeren besproken die overlast veroorzaken en we in kaart hebben gebracht.”
Gebiedsverbod
Deze jongeren kregen volgens de woordvoerder een brief van de wijkboa en de wijkagent. Als deze jongeren nog geen 18 jaar zijn, ontvingen hun ouders ook post. “De brief is een formele bestuurlijke waarschuwing, met het vooruitzicht op een dwangsom of gebiedsverbod als er nog eens overlast veroorzaakt wordt. Bij de overhandiging van dit document werden de jongeren direct aangesproken. Deze jongeren worden nauwlettend in de gaten gehouden en krijgen hulp als er sprake is van zorgvragen.”
De resultaten van de stadspanelvragenlijst worden door de gemeente meegenomen, stelt de woordvoerder: “Het plan van aanpak vuurwerkoverlast is een dynamisch document. Mochten de resultaten van de stadspanelvragenlijst over het afsteken van vuurwerk daar aanleiding toe geven, dan passen we het plan van aanpak daarop aan.”
Foto: Matheus Bertelli/Pexels
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00