Waarom juist nu reeën te water raken

Voor de derde keer binnen 24 uur is er een ree uit het kanaal gehaald bij Helmond. Dit keer ter hoogte van de fietsbrug van Sluis 7. Waarom juist nu ineens veel meldingen?

Derde keer

Reeën en reekalfjes liggen overdag veelal verborgen in het groen in weilanden of bossen. Ze zijn meestal alleen in de schemer aan de wandel. Dit weekend echter raakten al drie reeën te water in de Zuid-Willemsvaart. Waarom eindigt een ree dan vooral overdag in het water?

Lees ook: “Derde ree gered uit de Zuid-Willemsvaart” – Dit is Helmond. 

Loslopende honden

Een van de oorzaken is ons menselijk gedrag. We laten onze honden uit en vinden het fijn voor ze als ze vrij kunnen rondstruinen. Vooral in buitengebieden. Honden zitten niet per se achter reeën aan, maar kunnen ze wel laten schrikken. Waarop zo’n beestje zich rap uit de voeten maakt en in het wilde weg ergens naar toe rent. En dat kan dus het kanaal zijn. Waar ze invallen, omdat ze denken dat het gras is, vanwege de groene alglaag op de oppervlakte.

Territoriumstrijd

Een andere reden is de strijd om territorium. Er zijn twee periodes in het jaar dat reeën behoorlijk in beweging zijn. In april willen de mannetjes hun eigen gebied afbakenen en jagen andere mannetjes weg. En in juli en augustus is het bronstijd en vechten de mannetjes om de vrouwtjes. Die gevechten gaan er hard aan toe. Het weggejaagde ree eindigt dus daardoor ook ooit in het water.

Bel 112

Reeën kunnen zwemmen, echter houden ze dat een beperkte tijd vol. Ze zullen net zo lang zwemmen tot ze ergens uit het water kunnen komen. Helaas is dat bij een kanaal nauwelijks mogelijk. Zowel reeën als andere dieren kunnen niet opklimmen tegen de rechte wanden. En verdrinken dan uit vermoeidheid. Om dieren op een veilige manier het water uit te krijgen, is 112 bellen volgens de politie de juiste weg.

Langetermijn-oplossing

Een betere oplossing voor het redden van dier, en ook mens, is het creëren van de zogenoemde fauna- uitstapplaatsen. Ook wel fauna-uitwaadplaatsen genoemd. Hierbij wordt in de zijkant van het kanaal een uitloopverhoging gecreëerd. Daardoor kunnen dieren zelfstandig het kanaal uitkomen. Iets voor de politiek om eens bij Rijkswaterstaat aan te kloppen voor het creëren van meer van deze permanente oplossingen in Helmond!

[Foto’s: HarrieFotografie, Harrie Grijseels]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *