Wandschildering Evert Slegers in De Wissen niet herplaatst

De wandschildering van de in Helmond geboren en getogen schilder Evert Slegers in het voormalige zwembad De Wissen wordt niet herplaatst en gerestaureerd. Dat heeft de gemeente Helmond besloten. Volgens de gemeente zijn de daarmee gepaard gaande kosten eenvoudigweg te hoog.

In november stuurde de gemeenteraad een brief aan het college met een oproep om de wandschildering van Evert Slegers in zwembad De Wissen te behouden als het gebouw wordt gesloopt. Het kunstwerk zou dan een plek elders kunnen krijgen. Bijvoorbeeld in het Huis voor de Stad of in het Gemeentemuseum. Maar het college heeft nu besloten om de wandschildering niet uit te nemen en te herplaatsen. De belangrijkste reden hiervoor zijn de kosten. “De kosten voor behoud en de dan benodigde restauratie van het kunstwerk zijn dermate hoog zijn, dat we het niet verantwoord vinden om deze forse investering aan te gaan”, aldus het college.

Moeilijk proces

Daar komt volgens het college nog bij dat herplaatsing elders van muurdelen met een kunstwerk een moeilijk proces is. “We hebben hier in het verleden slechte ervaringen mee opgedaan met wandschilderingen van een andere Helmondse kunstenaar. Na het uitnemen konden de werken toch niet geplaatst worden op de beoogde plek. En een nieuwe plek was niet te vinden. Gevolg was dat het werk uiteindelijk na jaren in opslag in overleg met de nabestaanden van de kunstenaar is vernietigd. Het uitnemen en opslaan van wandschilderingen is kostbaar. En het inpassen in een nieuw of bestaand gebouw wordt vaak niet wenselijk geacht door architecten, ontwikkelaars en gebouweigenaren.”

Specifiek thema

Daar komt volgens het college nog bij dat dit werk een specifiek thema heeft. “Het is ten tijde van de bouw van De Wissen gemaakt in de context van het zwembad. Het thema van het werk hoorde bij de functie van het gebouw. Herplaatsing van de muurdelen in het Huis voor de Stad, zoals de briefschrijver voorstelt, is geen optie. Het Huis voor de Stad is ontworpen als zeer transparant gebouw met vooral glaswanden. En dit concept wordt
streng bewaakt. Het kunstbeleid voor het Huis voor de Stad draait om flexibele omgang met kunstuitingen. Er zullen vooral wisselexposities zijn. Vaste kunstwerken passen niet in dit beleid.” Dit geldt volgens het college ook voor Museum Helmond. “Het kasteel heeft grotendeels een vaste opstelling, waarin het verhaal over de geschiedenis van het kasteel wordt verteld. De Boscotondohal is bestemd voor wisselexposities.”

Documenteren

Toch wil het college de herinnering aan het kunstwerk op een andere manier gaan behouden. “Wij zijn ons ervan bewust dat de wandschildering vele jaren zwembad De Wissen heeft gesierd en dat veel Helmonders herinneringen hebben aan het zwembad én het kunstwerk. We willen de herinnering aan zwembad De Wissen en aan het kunstwerk op andere manieren bewaren en onder de aandacht brengen.” Zo gaat de gemeente het oude zwembad documenteren, onder meer via foto’s van de Helmondse fotograaf Dave van Hout. Van Hout maakte een fotoreportage van De Wissen en legde hierbij ook het kunstwerk en de kunstenaar op foto’s vast. Deze gaan naar het gemeentelijk archief en kunnen te allen tijde worden geraadpleegd en gebruikt voor publicaties, zo stelt de gemeente.

Zwembad De Braak

Verder wil de gemeente in het nieuwe zwembad De Braak aandacht geven aan het verleden van de zwembaden in Helmond. Hierin krijgt ook een afbeelding van de wandschildering, behorend bij De Wissen, een plek. Momenteel onderzoekt de gemeente in welke vorm dat het best tot zijn recht komt. Daarbij gaat de gemeente ervan uit dat de realisatie in de loop van dit jaar plaatsvindt. Ook bekijkt de gemeente of afbeeldingen van het werk en de voorstudies eventueel kunnen worden tentoongesteld tijdens de opening van het Huis voor de Stad.

Heemkundekring

De Heemkundekring Helmont schenkt in het voorjaar of de zomer aandacht aan de geschiedenis van zwembaden in Helmond. Ook hierin zal zij een stuk wijden aan het kunstwerk van Evert Slegers. “Ondanks dat we de wandschildering dus niet fysiek gaan behouden, proberen we op deze manier wel de herinnering hieraan levend te houden”, zegt het college. “De kunstenaar is geïnformeerd in een gesprek met wethouder Van Lierop. De afspraken zijn ook schriftelijk bevestigd in een brief over ons besluit.”

Lees ook: ‘Evert Slegers centraal bij 94e editie Kunstlokaal42

Foto: Jan-Willem van den Enden

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *