Wateroverlast op volkstuincomplex na recordregenjaar

Tot een week geleden was een deel van het volkstuincomplex de Houtse Akker in Mierlo-Hout niet begaanbaar. Nu, na een iets drogere week, kunnen de tuinders hun akker weer betreden. Maar op veel plekken is duidelijk te zien dat het water nog niet is weggetrokken. Spitten en harken gaat dan ook moeizaam. En zaaien en poten gaat op sommige plekken nog steeds helemáál niet.

Voorzitter van het volkstuincomplex Diana laat de foto’s zien die ze enkele weken geleden nog maakte. Daarop zie je volledig ondergelopen tuinen en paden. Waar normaliter in maart gestart wordt met zaaien, wachten veel tuinders nu nog steeds tot de grond wat droger wordt. “Veel tuinders hebben thuis en in kasjes op hoogte wel gezaaid. Maar nu moeten de planten echt de grond in. En eigenlijk is het nog steeds te nat,” vertelt Diana.

Blank
Daarbij wijst ze op planten die het overvloedige water niet hebben overleefd. “Ja, dat is echt jammer. Maar we kunnen er niets aan doen. Want het stond echt helemaal blank,” legt ze uit. Ze hoopt dan ook dat het nu een tijdje droog blijft. Zodat zij en haar collega’s de grond wat gemakkelijker kunnen bewerken. En de planten en zaadjes de grond in kunnen.

Ook Dahliatuin heeft veel last van water
Ook de Dahliatuin had veel overlast van de overvloedige regen. Hoewel het lijkt dat het complex er goed bij ligt, laat de praktijk toch iets anders zien. In de afgelopen week is met moeite de grond omgewerkt en maakten de dahliakwekers hun bedden. Waar de dahliaknollen gewoonlijk eind april in de grond gaan, hebben de meeste liefhebbers ze nog niet kunnen planten. Een van de tuinders laat zien hoe nat de grond nog is. Hoewel de grond nu wel is omgewerkt, is hij door de regen erg verzadigd. Zo erg, dat spitten en harken vrijwel ondoenlijk is.

Later ophalen
En dat is jammer voor de ondersteunende leden van de Dahliatuin. Want normaal mogen ze elk jaar de overgebleven knollen gratis ophalen. Nu zijn ze echter door het bestuur aangeschreven, dat dit jaar het afhalen later zal zijn. Simpelweg omdat de telers zelf hun knollen niet kunnen planten.

Recordregenjaar
In september 2023 was er een omslag van een zeer droge situatie naar een zeer natte. In Nederland was 2023 met een gemiddelde van 1060 millimeter ondanks de hete droge zomer toch een recordregenjaar. En ook in 2024 is het jaar zeer nat begonnen. Volgens bronnen zou er in de eerste maanden tot half mei liefst zo’n 205 mm zijn gevallen. Tegenover de norm van 2010 en 2020: 173 mm om 158,7 mm. Diverse media berichtten al eerder dat ook de landbouw veel last heeft van het vele hemelwater. Want de landbouwvoertuigen kunnen niet het land op of komen vast te zitten.

[Foto’s Houtse Akker: Diana van Oorschot]

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *