Werken als gastvrouw of gastheer in het Elkerliek

In het Elkerliek zijn dagelijks veel vrijwilligers actief. Onder andere om patiënten en bezoekers bij binnenkomst een warm welkom te bieden, de weg te wijzen in het ziekenhuis of mee te lopen naar de afdeling waar men een afspraak heeft. Door dit stukje persoonlijke aandacht zijn zij voor patiënten en bezoekers van onschatbare waarde. Fanny Manders en Wenda Beeren kunnen dit onderschrijven. Deze twee zussen werken al jaren met veel toewijding en plezier als gastvrouw voor het Elkerliek. Fanny werkt er al acht jaar en Wenda zes jaar.

Afwisselend werk dat voldoening geeft

Fanny geeft aan: “Er is geen dag hetzelfde. Ik werk op twee vaste dagen, steeds een dagdeel van 3,5 uur. In de uren heb ik een heel afwisselend takenpakket. Zo wijs ik mensen de weg, breng patiënten naar de betreffende polikliek of afdeling als dat nodig is en help patiënten met het invullen van (digitale) formulieren achter de PC als ze van de anesthesist komen. Ook zorg ik bijvoorbeeld voor het boeken van een taxi en bied een luisterend oor als dat nodig is. Bij elke hulpvraag die mensen hebben als ze hier binnenkomen, probeer ik ze steeds zo goed mogelijk te helpen.” Wenda vult aan: “De tijd vliegt altijd om als ik hier ben. Het is enorm afwisselend en je maakt van alles mee. Bovendien geeft het werken als gastvrouw in het Elkerliek je veel voldoening. De meeste mensen komen hier niet dagelijks en dan is zo’n ziekenhuisgebouw bij binnenkomst best overweldigend. Velen van hen kunnen een beetje hulp en een warm welkom dan best gebruiken.”

Coronatijd was intensief

Tijdens het screenen in de coronatijd was het wel heftig en spannend. Wenda: “In het begin moesten we iedere bezoeker een aantal screeningsvragen stellen en op basis van die antwoorden bepalen of iemand naar binnen mocht of niet. In die tijd hadden we ook wel eens te maken met stressvolle situaties, waarin mensen wat minder begrip toonde of ongeduldig werden. Begrijpelijk, maar het was soms wel heftig om mee te maken. Gelukkig liep er bewaking rond, dus ik heb me geen seconde onveilig gevoeld.”

In het Elkerliek sta je er sowieso nooit alleen voor, ook niet als vrijwilliger. In dat opzicht is het nog echt een kleinschalig en gemoedelijk ziekenhuis waar mensen oog hebben voor elkaar. “We werken hier op de ziekenhuis locatie in Helmond steeds met drie gastvrouwen of -heren tegelijk. En als er iets is, dan schakelen wij de receptie in. Ze helpen je dan direct”, aldus Fanny.

Inwerktraject en begeleiding

Het werken als gastheer of gastvrouw vraagt natuurlijk wel om bepaalde eigenschappen en vaardigheden. Zo moet je representatief en geduldig zijn en nooit in discussie gaan met mensen. “Integriteit is ook een belangrijke eigenschap, aldus Fanny: “Wat wij horen en zien binnen het ziekenhuis, blijft tussen de muren van het Elkerliek.”

Je wordt gelukkig ook niet zomaar in het diepe gegooid als je als vrijwilliger in het Elkerliek aan de slag gaat. Fanny licht toe: “Er is een welkomstcursus voor nieuwe vrijwilligers. Onder andere door middel van een rollenspel word je wegwijs gemaakt in de diverse werkzaamheden en raak je thuis in het Elkerliek. Daarnaast zijn er regelmatig teambesprekingen. Je wordt dan o.a. bijgepraat over zaken die spelen in het ziekenhuis.”

Aan gezelligheid en saamhorigheid is ook geen gebrek. ”We zijn gewoon een leuk team en staan voor elkaar klaar. Een keer in het jaar hebben we een uitstapje met alle vrijwilligers. Je ziet dan iedereen en leert elkaar echt op een andere manier kennen”, zo geeft Wenda aan.

Niet vrijblijvend, wel leuk

Volgens de twee zussen valt het vrijwilligerswerk in het Elkerliek goed te combineren met je privéleven. Je hebt eigen inbreng en in het Elkerliek houden ze rekening met welke dag je wel of niet kunt. Fanny: “Maar vrijwilligerswerk is natuurlijk niet vrijblijvend. Er wordt gewerkt met een rooster en ze moeten wel van je op aan kunnen. Je kunt dus niet last minute afbellen, omdat het mooi weer is en je liever naar het zwembad gaat.” Wenda vult haar aan: “Maar daar krijg je dus wel veel voldoening en dankbaarheid voor terug. Niet alleen van de bezoekers en patiënten, maar ook van de artsen, verpleegkundigen en alle andere medewerkers van het ziekenhuis.”

Ook als vrijwilliger voor het Elkerliek aan de slag?

Het Elkerliek zoekt nog gastheren en gastvrouwen voor de locatie in Deurne en voor VitaLiek in Helmond. Maar ook voor andere werkzaamheden zijn nog vrijwilligers nodig. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in het Elkerliek? Kijk dan op www.werkenbijelkerliek.nl/vrijwilligers.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Elkerliek Ziekenhuis

Het Elkerliek ziekenhuis is een modern, algemeen ziekenhuis. Wij zorgen voor je, op drie locaties in de regio. In Helmond staat de hoofdvestiging: het centrum voor langdurige en intensieve zorg, complexe operaties en poliklinische hulp. Ook vind je hier de Spoedeisende Hulp en Eerste Hart Hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *