Zomaar een achtertuintje

Als wijkreporter ben ik (bijna) nooit thuis. En als ik een vrije middag of dag heb kan ik uren genieten van mijn achtertuintje. Deze is vijftien meter bij twaalf meter en is bijna helemaal groen. Ik heb weinig tijd voor tuinieren dus staat de tuin vol met makkelijke planten en struiken. Het is zomaar een achtertuintje.

Soms vraagt er iemand aan mij iets over mijn tuin dus besloot ik bij hoge uitzondering eens een inkijkje te geven in mijn tuin. Bij buitenkomst staat er vooraan links een aantal coniferen die ik wil laten groeien om ze daarna in de voortuin te zetten. Dan links loopt de tuin door. Hij staat begroeid met ongeveer zeven frambozenstruiken die het erg goed doen. Aangezien een groene tuin veel water nodig heeft heb ik achterin maar een paar tonnen neergezet waar het regenwater in valt. Altijd makkelijk als ik even iets wil water geven.

In het midden staan een aantal rododendrons in de kleuren rose, dieppaars, rood en wit. Er staat een waterbak waar de vogels kunnen drinken en badderen. Aangezien ik veel vogels in de tuin krijg heb ik hier en daar wat pindasilo’s en een voederhuisje staan. De vogels zijn meestal (hoe kan het ook anders) duiven, eksters merels, mussen en mezen. Heel af en toe komt er een Vlaamse gaai aanvliegen en een paar groenlingen. En dan valt mijn oog weer op die eigenwijze kip die al ruim vier jaar bij het ei zit zonder haan die het ei wil bevruchten. Rechts heb ik mijn schutting gecamoufleerd met bakken viooltjes en aardbeienplanten die het erg goed doen. Wel lekker als je veel aardbeien en frambozen kan plukken uit de eigen tuin zoals men dat zegt.

Mussen en meesjes

Veel mussen en meesjes verschuilen zich onder de rododendrons. Want als Zorro langskomt is het bal. Zorro is een van de vele katten die ik op bezoek krijg. Vooral in de avonden is het schrikken als er zo’n kat rondsluipt. Er liggen dan ook soms wat vogeltjes tussen de beplanting. Achterin de tuin staat een Bhoeddha in een kast die toezicht houdt op mijn tuin. Daar staan ook drie grote bakken gevuld met radijs en aardbeienplanten. En zoals ik het nu bekijk zullen er veel radijsjes, aardbeien en frambozen geplukt moeten worden. En dan tot slot uiterst rechts staan de vier grote heren lichtgroene coniferen die zo mooi zijn dat zij van mij wel zes meter hoog mogen groeien.

Vaak zit ik aan de tafel te genieten van het vogelleven dat er in de tuin rond vliegt. Het geeft mij een geval van rust. En dat komt ook door de serene stilte die er in de tuin heerst. En dan denk ik dat het wel eens lekker is niets te doen en alleen maar genieten. Zomaar een achtertuintje. Maar als ik dan in gedachten in mijn agenda kijk denk ik weer aan de volgende dag. Dan roept de plicht weer en ga ik weer op pad met de camera…

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Redacteur - Foto-journalist bij DitisHelmond Geboren in Leiden (1957) Ik rook graag een sigaartje en hou van de natuur. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk.

Dit artikel heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.