Zorgaanbieder letterlijk ziek van Wmo-beleid gemeente Helmond
Afgelopen week zijn brieven naar Helmonders verstuurd die huishoudelijke ondersteuning krijgen. In dat schrijven staat dat er flink in het aantal zorgaanbieders gesnoeid wordt. Vanaf 1 april 2025 zijn er in plaats van de huidige twintig zorgaanbieders nog slechts vijf partijen actief in Helmond. “De strekking is dat de gemeente gaat snijden in het aantal aanbieders en dat je het als cliënt maar zelf moet uitzoeken”, stelt Yvonne Matheij van huishoudservice Ouderwetspoetsen.
Circa 3.500 inwoners van Helmond ontvangen Wmo-ondersteuning. Zo’n 2.400 daarvan behouden dezelfde aanbieders, maar dat betekent dat 1.100 mensen een nieuwe zorgaanbieder krijgen. “Het FNV zit daar bovenop. Gelukkig maar, want er zijn nog een hoop vragen waar we een antwoord op willen hebben. Hoe zit het bijvoorbeeld met de overdracht van de dossiers? En hoe staat het met de werkgelegenheid en wat betekent deze verandering voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders?”, vraagt Yvonne Matheij zich hardop af.
Matheij maakt zich grote zorgen over de toekomst van haar bedrijf en haar medewerkers. Zo erg zelfs dat ze er naar eigen zeggen gezondheidsklachten aan overhoudt. Ze slaapt slecht en blijft al wekenlang met een hardnekkige verkoudheid rondlopen: “De dokter verwees me zelfs naar het ziekenhuis. Ik heb medewerkers van het ziekenhuis alvast gewaarschuwd dat ze meerdere van mijn soort patiënten binnen gaan krijgen. Er komt een faillissementsgolf aan in Helmond. Dat gaat me niet in de koude kleren zitten.”
Gedwongen terug
Toen de eigenaresse in april vorig jaar hoorde dat er in het aantal zorgaanbieders gesneden wordt, kwam dat als een mokerslag binnen. “De gemeente maakt op deze manier ondernemers kapot. Ook mijn cliënten maken zich zorgen, omdat ze hun vertrouwde gezichten kwijtraken. Huishoudelijke hulp is meer dan alleen poetsen. Je vervult ook een sociale rol bij mensen waarmee je een band hebt opgebouwd. Die band wordt ruw verbroken door de gemeente.”
Volgens Matheij zijn veel van haar cliënten bij haar gekomen, omdat ze zich niet prettig voelden bij de zorg van grotere zorgaanbieders. “Nu moeten mijn cliënten bijna gedwongen terug naar de partijen waarbij ze juist weg wilden. Ik kan daar niets aan doen. Dat is een harde boodschap om over te brengen. Daarnaast vraag ik me af hoeveel er daadwerkelijk te kiezen valt. Het aanbod is zeer beperkt, dus zullen de grote vissen snel vol zitten. Als er een of twee volgeboekt zijn, heb je nog maar de keuze uit drie spelers.”
Op straat gezet
De eigenaresse denkt dat de gemeente haar personeel wil overnemen en bij de vijf grote spelers wil onderbrengen. “Ik hoorde dat er in 2026 grote bezuinigingen op de agenda staan, dus vrees ik dat mijn overgenomen personeel alsnog op straat gezet wordt. Ook maak ik me zorgen over die vijftien kleinere zorgaanbieders die straks geen contract meer hebben bij de gemeente.”
Zorgaanbieders zonder contract die mensen in dienst hebben die niet herplaatst kunnen – of willen – worden bij de vijf gecontracteerde aanbieders, moeten in het ergste geval een transitievergoeding ophoesten. “Dat geld heb ik niet. Ik kan die vergoeding ophoesten en dat zal het einde van mij bedrijf en alles waar ik zo hard voor gewerkt heb betekenen. Dat idee maakt me ontzettend bang. Hulp vanuit de gemeente hoef je niet te verwachten. Op mijn vragen krijg ik geen antwoord”, zegt ze.
Robots
Matheij zet in op haar andere bedrijf, een wasserette. Op die manier hoopt ze haar mensen aan het werk te houden en het hoofd boven water te houden. Ook zocht ze naar eigen zeggen contact met de andere veertien bedrijven die ten onder dreigen te gaan door het snijden in de zorg: “Niemand durft zijn mond open te doen. Het lijkt erop alsof de gemeente ze de mond heeft gesnoerd.”
Op het moment van schrijven, probeert de eigenaresse haar werkveld te verplaatsen naar een andere gemeente. Dat betekent wel dat ze afscheid moet nemen van een aantal Helmondse cliënten. Ook moet haar personeel die verschuiving van werkplek accepteren: “Ik voel me aan de kant gezet door gemeente Helmond. Het lijkt wel alsof er robots werken in plaats van mensen. In mijn ogen is wethouder Harrie van Dijk verantwoordelijk voor deze ellende en laat hij zijn medewerkers het vuile werk opknappen. Vrijwel elke brief die ik ontving, werd door een andere naam ondertekend. Er worden mensen kapotgemaakt door dit beleid en dat maakt me letterlijk ziek.”
Lees ook: Gemeente beëindigt ‘zonder inspraak’ samenwerking met 14 zorgaanbieders
Reactie gemeente Helmond
“De gemeente Helmond zet een belangrijke stap in de vernieuwing van de Wmo Huishoudelijke Ondersteuning. Vanaf 1 april 2025 wordt deze ondersteuning verzorgd door vijf zorgvuldig geselecteerde zorgaanbieders: Acteon Thuiszorg BV, Poetszorg, Savant, Thuiszorg Samen Verder en TZorg. Deze organisaties bieden momenteel al ondersteuning aan ruim 2.400 inwoners van Helmond. Voor 1.100 inwoners die huishoudelijke hulp ontvangen van een andere aanbieder verandert de situatie. Zij zullen de overstap gaan maken naar een van de vijf aanbieders.
De overstap naar een andere zorgaanbieder betekent niet altijd dat er iemand anders in huis komt om te helpen. De verwachting is dat veel hulpen zullen overstappen naar de nieuwe zorgaanbieders. De gemeente spant zich samen met zorgaanbieders in om bestaande hulp-cliëntrelaties waar mogelijk te behouden en de overgang voor de hulpen en de inwoners zo makkelijk mogelijk te maken. De indicatie voor huishoudelijke hulp verandert niet met deze wijziging.
Wethouder Harrie van Dijk: “Onze inwoners staan centraal in deze nieuwe aanpak. Met deze strategie zorgen we niet alleen voor een schoon en leefbaar huis, maar leggen we ook de basis voor toekomstbestendige en effectieve ondersteuning. Samen met onze partners willen we de huishoudelijke hulp in Helmond sterker en duurzamer maken.”
De gemeente informeert cliënten, zorgaanbieders en cliëntondersteuners over de veranderingen. Voor vragen is een speciale informatiepagina beschikbaar (Veranderingen Wmo 2025-2026).”
Foto: Wilbert Linders
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00
Wat is de reden dat de gemeente deze keuze maakt? Cliënten krijgen toch wmo. Of dat nu verdeeld wordt over 5 of 20 partijen.
Mi Hellemonders waarschuwt voor ingrijpende gevolgen nieuw WMO-beleid Helmond
Mi Hellemonders heeft grote zorgen over de effecten van het nieuwe WMO-beleid in Helmond. Het college heeft gekozen om het aantal zorgaanbieders drastisch te verminderen, met potentieel verstrekkende gevolgen voor cliënten, medewerkers en kleine zorgaanbieders. In recente technische vragen heeft Mi Hellemonders kritische punten naar voren gebracht over de continuïteit van zorg, de gevolgen voor werknemers en de beperkte transparantie richting de raad en inwoners.
Hoewel het college stelt dat de veranderingen leiden tot betere en integrale ondersteuning, wijst Mi Hellemonders erop dat er nog veel onzekerheden zijn. Cliënten en medewerkers verkeren in spanning over hun toekomst, terwijl de details van de transitie pas na de aanbesteding bekend worden. Zo is er nog geen concreet plan voor een soepele overdracht van zorg of duidelijke afspraken over arbeidsvoorwaarden van betrokken medewerkers.
Ook roept Mi Hellemonders op tot betere communicatie over de mogelijkheden van een persoonsgebonden budget (pgb). Veel inwoners zijn nog onvoldoende geïnformeerd over hun recht op keuzevrijheid en hoe zij zelf hun zorg kunnen organiseren.
Mi Hellemonders blijft aandringen op meer transparantie, zorgvuldigheid en betrokkenheid van de gemeenteraad en roept het college op om chaos en onzekerheid bij deze hervorming te voorkomen.