Aantal vrijwilligers neemt vlucht na Wereldvluchtelingendag

Op Wereldvluchtelingendag vragen instanties aandacht voor mensen die huis en haard verlieten uit angst voor vrijheidsbelemmering en geweld. Donderdag 20 juni staat in het teken van de vluchteling en dat is goed nieuws, stelt Yentl de Bree. De coördinator Vluchtelingenwerk van de LEVgroep in Helmond merkt een toename van vrijwilligers na elke editie van deze speciale dag. “De Wereldvluchtelingendag maakt duidelijk dat vluchtelingen mededogen verdienen.”

De Bree stelt dat de Wereldvluchtelingendag “keihard nodig” is: “Het is altijd goed om stil te staan bij het lot van vluchtelingen. Je moet je voorstellen dat deze mensen hun land willen ontvluchten omdat ze er niet meer veilig zijn of er niet meer in vrijheid kunnen leven. Alsof dat nog niet erg genoeg is, hebben ze ook nog vaak een helse vluchtreis voor de boeg.”

Op de vlucht slaan, betekent leven in onzekerheid. Elke dag is overleven en maar afwachten hoe je de uren heelhuids doorkomt. “Stel je voor dat je bijvoorbeeld vanuit Turkije naar Griekenland moet vluchten per boot, dan levert dat veel stress op. Mensensmokkelaars willen misbruik van je maken en onderweg krijgen vluchtelingen ook met een hoop andere gevaren te maken. Het is nog maar de vraag of je ongehavend op de plek van bestemming aankomt”, verduidelijkt De Bree.

Mededogen
De beelden van overvolle rubberbootjes en volle vrachtwagens met vluchtelingen staan veel mensen op het netvlies. De reis houdt daar voor vluchtelingen niet op. “Eenmaal in Nederland aangekomen, kom je in een land met een heel andere cultuur terecht. Dat vereist aanpassingen en gewenning. Het is absoluut geen pretje om te vluchten en het is fijn dat daar meer aandacht voor is op Wereldvluchtelingendag”, zegt de coördinator Vluchtelingenwerk.

“De Wereldvluchtelingendag moet duidelijk maken dat vluchtelingen mededogen verdienen. Het is de bedoeling dat er minder polarisatie komt en dat mensen samenkomen. Door de handen ineen te slaan, bereik je veel meer”, zegt De Bree.

Meer interesse
Alle aandacht voor deze dag is mooi meegenomen. Het helpt ook, zegt De Bree: “We zien het aantal aanmeldingen van vrijwilligers na elke editie van de Wereldvluchtelingendag stijgen. Door via social media-aandacht voor deze thematiek te vragen, merken we dat er meer interesse en hulp komt. Gelukkig maar.”

[Foto: Pexels/David Peinado]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *