Bevrijdingsrok maatje XXXL past alle Helmonders

Tachtig jaar vrijheid vieren, doet Museum Helmond het liefst met alle Helmonders en daarom biedt het museum drie gratis workshops aan. Op donderdag 4 juli, vrijdag 5 juli en zaterdag 6 juli kan iedereen die wil, meehelpen aan het maken van een Bevrijdingsrok terecht bij de Ridderzaal in Kasteel Helmond. Dit megakledingstuk wordt in september in het paviljoen in het Burgemeester Geukerspark tentoongesteld. Coördinator Rosie Lelivelt van Museum Helmond: “Je hoeft echt niet handig te zijn met naald en draad.”

De Bevrijdingsrok is een moderne variant op de Nationale Feestrok. Dit kledingstuk werd bedacht door verzetsheldin Mies Boissevain-Van Lennep. Om elk jaar in vrijheid te vieren, bedacht ze een specifiek kledingstuk waarin ze bijzondere gebeurtenissen vastlegde. Zo borduurde ze op de rok bijvoorbeeld de jaartallen waarin ze een jaar in vrijheid vierde.

“Boissevain-Van Lennep overleefde het harde leven in een concentratiekamp en verloor haar gezin in de oorlog”, vertelt Lelivelt. “Haar wil was niet gebroken en ze vierde de bevrijding met een rok. Deze Nationale Feestrok is bedoeld om de vrijheid te vieren en om bijzondere gebeurtenissen kracht bij te zetten. Haar idee werd in heel Nederland werkelijkheid en steeds meer vrouwen gingen na de oorlog zo’n rok dragen.”

Persoonlijk verhaal
Een Nationale Feestrok kun je niet in de winkel kopen, maar moet je zelf maken. Deze kledij vertelt een persoonlijk verhaal. “In het museum zijn twee van deze rokken te zien. Deze kledingstukken moeten aan een aantal eisen voldoen. Zo moet er bij elke bezochte viering het jaartal in de rok geborduurd worden”, stelt Lelivelt.

Museum Helmond wil het concept rond de feestrok verder uitrollen. De stad moet een Bevrijdingsrok krijgen ter ere van tachtig jaar vrijheid in Helmond. “In tegenstelling tot de rokken van Boissevain-Van Lennep is dit exemplaar niet draagbaar. We gaan een rok voor alle Helmonders maken. Zie het als een XXL Bevrijdingsrok. Iedereen mag een eigen lapje stof meenemen dat we in één grote rok verwerken en tentoonstellen.”

Laagdrempelig
Het vierkante lapje stof is 20 bij 20 centimeter en mag naar eigen inzicht en creativiteit versierd worden. “Het idee is dat je een persoonlijk verhaal vertelt op een stuk textiel. Zo kun je bijvoorbeeld een waardevol kledingstuk van een overleden dierbare meenemen en in de rok verwerken. De Bevrijdingsrok verzamelt verhalen.”

Je hoeft niet handig te zijn met naald en draad, want je mag bijvoorbeeld ook speciale textiellijm gebruiken. “Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk Helmonders meehelpen aan de creatie van de Bevrijdingsrok”, verduidelijkt de coördinator van Museum Helmond. “We hebben het heel laagdrempelig gehouden, zodat iedereen mee kan doen. Het is mooi als je een persoonlijk stuk meeneemt voor de rok. Mocht je dat niet hebben, dan kun je ook zonder spullen meedoen en van onze materialen gebruikmaken.”

Naadloos
De rok wordt in september in het paviljoen in het Burgemeester Geukerspark tentoongesteld. “Het is heel belangrijk om stil te blijven staan bij het verleden. Verhalen van vroeger moeten bewaard blijven. Dat sluit ook aan bij de missie van Museum Helmond. Ons doel is om geschiedenis levend te houden. Helmond is dit jaar tachtig jaar bevrijd en dat is een mijlpaal om bij stil te staan. De Bevrijdingsrok past daar naadloos bij”, besluit Lelivelt.

[Fotografie: Dit is Helmond]

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *