Burgemeester Blanksma: “We gaan dit samen aanpakken!”

De geplande komst van frietbakkers Franky en Coen naar de vluchtelingenopvang aan de Nachtegaallaan afgelopen dinsdag moest een feestelijk moment worden. En dat werd het zeer zeker. Weliswaar even onderbroken door bewoonster Yuniia Kokhanska die onverwacht van de gelegenheid gebruik maakte. Zij hield een toespraak over de negatieve publiciteit van de afgelopen dagen. Dit is Helmond verwoordde deze toespraak gisteren in dit bericht.

Burgemeester Elly Blanksma was ook uitgenodigd voor het samenzijn. Verslaggever Mario van Dinther vernam dus ook de reactie van mevrouw Blanksma op de toespraak en overhandiging van de brief met 101 handtekeningen.

“Gastvrij, maar ook streng”

Burgemeester Blanksma reageerde met de volgende woorden:
“Franky en Coen, wij komen hier voor jullie, maar dit speelt op dit moment. Als jullie mij even willen toestaan, wil ik graag reageren op de brief met handtekeningen.

Ik ben hier een aantal keren al geweest. Er is hier altijd de sfeer die ik vandaag ook aantref: een sfeer van samen eten, samen praten, samen gezellig zijn. Ik ben gastvrij als gemeente Helmond en als burgemeester. Maar zoals jullie weten ben ik ook streng in regels als iets niet goed gaat. Dan moeten we gewoon met elkaar optreden.”

“We gaan dit samen aanpakken!”

“Er staan nu inderdaad berichten in de media. Op dit moment laat ik door de bewonersraad, de leiding, maar ook door Vluchtelingenwerk Nederland bekijken wat er waar is van deze verhalen. En krijgen we advies hoe we met elkaar jullie veilig, gezellig en zeer gastvrij kunnen opvangen. Als er iets moet worden verbeterd, dan doe ik dat graag samen met de bewonersraad, de leiding én Vluchtelingenwerk.

We hebben het hart op de goede plek zitten en willen dat jullie een heel fijn verblijf hebben in deze toch al moeilijke situatie waar jullie uitkomen. Volgens mij is dit niet de eerste keer dat ik dit zeg, maar dat zeg ik altijd als ik hier ben.”

“Laten we elkaar niet verliezen”

“Ik zal deze brief uiteraard gaan lezen. We gaan echt iedere dag met elkaar in gesprek als het anders zou moeten. Als we elkaar maar niet verliezen in deze dag en deze gang van zaken. Het is een best wel moeilijke tijd voor iedereen. Laten we gewoon in gesprek blijven met elkaar. En daar waar verbeteringen nodig zijn, daarvoor ben ik aan zet, is de leiding aan zet en zijn we met zijn allen aan zet. En we gaan het allemaal doen met elkaar.”

Dankbaarheid in vrijheid

“En dan gaan we gewoon nu de dankbaarheid voor Franky en Coen uiten. Daarvoor zijn we hier, want dit was uiteraard allemaal niet gepland. Deze mensen zijn dankbaar, dankbaar, dankbaar om wat jullie doen. En ook dankbaar dat ze hier mogen zijn. En dankbaarheid betekent niet dat ze alles moeten doen wat wij willen. Ze hebben hier de vrijheid om te zijn wie ze mogen zijn.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *