Column DiH: “Evenementen verbinden ons als mens”

Natuurlijk maken we als medewerker van Dit is Helmond van alles mee. Zowel in als buiten ons werk. Daarom laten we regelmatig onze vrijwilligers en vaste medewerkers hun eigen verhaal vertellen. Wat doen ze in het dagelijks leven? Wat beleven ze zoal? Wat houdt hen bezig? Et cetera. Vandaag een inspirerend verhaal van een van onze trouwe vrijwilligers, Jason Gerritsen. “Evenementen verbinden ons als mens”, aldus Jason. 

De zomerperiode; misschien wel de leukste periode van het jaar. Mensen gaan naar buiten, trekken erop uit, bezoeken evenementen, werken lekker in de tuin of maken uitstapjes. Anderen blijven lekker rondom huis hangen, gaan heerlijk koken of steken de barbecue aan. Van dat laatste ben ikzelf trouwens ook een enorme fan. Maar eigenlijk wil ik even stilstaan bij de vele zomerse evenementen. En mijn rol daarin als vrijwilliger.

Tv maken voor de mensen thuis

Als Dit is Helmond zijn we regelmatig aanwezig bij de vele evenementen in de regio. Denk aan de Kasteeltuinconcerten in Helmond, het Helmond Art Festival, de Kennedymars, het Nirwana Tuinfeest in Lierop en zelfs de Tilburgse zomerkermis mogen we niet vergeten. Alle zijn het succesvolle evenementen die massaal worden bezocht. Ikzelf ben hierbij regelmatig als cameraman aanwezig om de sfeer en het feestgedruis vast te leggen op de gevoelige plaat. Dan krijg ik wel eens de vraag: ‘Baal je er niet van dat je zelfs in de zomermaanden zoveel aan het werk bent op al die evenementen?’ Mijn standaard antwoord is dan ‘nee’.” Waarom dan niet? Simpel. Ik heb mijn lekkere muziek, meestal prachtig weer, mijn natje en droogje. En verder mag ik datgene doen wat ik het allerliefst doe: leuke (live) tv maken voor jullie thuis!”

Een echt festivaldier

Veel voorbereiding

Dat tv maken doe ik dan vaak van heel vroeg in de ochtend tot heel laat in de avond, of zelfs ‘s nachts. Wat mensen thuis namelijk niet zien is dat we als omroepmedewerkers vaak heel vroeg aanwezig moeten zijn om zaken voor te bereiden. Zoals het klaarmaken van de apparatuur, zodat die later direct gebruiksklaar is. En als we klaar zijn met het gebruiken ervan moeten we alles ook weer afbreken. En dat kan soms enorm veel tijd in beslag nemen.”

Vele kilometers kabel

Zo mocht ik onlangs nog werken aan het jaarlijkse media evenement Kermis FM in Tilburg. En afgelopen weekend was ik actief op het Nirwana Tuinfeest in Lierop voor ‘Studio Tuinfeest’. Dat laatste is wel leuk om te benoemen. Want daar breken we met de crew de twee podia af, elk uitgerust met regietafels, vijf camera’s en bijbehorende apparatuur en communicatieapparatuur. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele kilometers aan kabel die getrokken moeten worden om de apparatuur werkend te krijgen en te houden.”

“Evenementen verbinden ons als mens”

Vrijwilligers

Het mooiste van al die werkzaamheden is dat we het als crew samen doen. Die crew bestaat uit oud- en huidige medewerkers van de lokale omroepen SIRIS en Dit is Helmond of Kermis FM. En we doen dat allemaal geheel op vrijwillige basis. Wat jij thuis uiteindelijk op tv ziet aan evenementen, vergt vaak heel wat werk en inzet van mensen vooraf. Dat kan soms zelfs maanden aan voorbereidingen kosten.”

Waarom evenementen?

Evenementen verbinden ons als mens. Ze zorgen ervoor dat je nieuwe mensen leert kennen. Tegelijk leer je jouw bekenden nóg beter kennen en ontdek je wat die mensen drijft. Kortom, zo schaaf je jouw kennis van de ander gauw bij en merk je dat we allemaal uniek zijn. In de afgelopen coronaperiode had ik het persoonlijk erg zwaar. We konden niks, mochten niks. Ik heb mijn tijd besteed aan het verder ontwikkelen van mijn skills bij de omroep. Zoals live tv maken. En dat heeft me veel opgeleverd. Afgelopen jaar maakten we bijvoorbeeld een prachtige registratie van de Dodenherdenking in Helmond. En er zit nog veel meer in de pijplijn. Maar ook dat vraag om heel veel voorbereidingstijd en handjes!”

Geïnspireerd?

Heeft mijn verhaal je wellicht geïnspireerd? Lijkt het jou ook leuk om mee te werken in een fantastisch team, bij een kei leuke organisatie als Dit is Helmond? Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers, zoals cameramensen, fotografen en redacteurs. Mensen die voor ons content willen maken en verslag willen doen  van al die mooie Helmondse en regionale evenementen. Een opleiding is niet direct nodig, zolang je maar gemotiveerd bent. Want daarmee kun je enorm ver komen binnen onze omroep. Kijk maar naar mij. Voor meer informatie of een kopje koffie kun je altijd mailen naar info@ditishelmond.nl.

Jason Gerritsen 

De markante kop, het rossige haar en die bulderende lach: heb je Jason eenmaal ontmoet, dan vergeet je hem nooit meer. Wat kan Jason niet? Hij is een echte ‘allesvreter’. Beelden schieten, een tv-item monteren, assisteren bij radio, collega’s met technische vragen uit de brand helpen. Alles kun je met een gerust hart aan hem overlaten. Kortom, een prachtig mens en een waardevolle medewerker! 

Lees ook het ontroerende verhaal van onze vrijwilliger Petya Peneva eens!

Foto’s: Josanne van der Heijden Photography/Josanne van der Heijden en Jason Gerritsen

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *