Dansend het weekend uit met ECV De Heipoort

Afgelopen zondag vond in wijkhuis ‘t Brandpunt het dansmariekes danstoernooi plaats, onderdeel van de Nederlandse Kampioenschappen van dansfederatie SVD. Georganiseerd door de Europese Carnavals Vereniging De Heipoort uit Helmond.

ECV De Heipoort kan terugkijken op een geslaagd danstoernooi, het eerste wat ze zelf organiseerde. De aanloop ernaartoe had af en toe wat voeten in aarde. Maar de organisatie, bestaande uit Angelique van Veijfeijken van De Heipoort en Vivian van der Heijden van Olum, is zeer tevreden. “Natuurlijk was dit toernooi niet mogelijk geweest zonder hulp van alle leden. Als saamhorige vereniging heeft iedereen zich belangeloos ingezet om tot dit geweldige toernooi te komen”, geeft Angelique aan. “Ouders en leden hebben allemaal geholpen om de zaal in gereedheid te brengen.”

Vroeg van start

De spreker van deze dag, Piet van de Putten, startte de ochtend ook met een bedankje aan alle deelnemende organisaties, vrijwilligers, ouders, trainsters en dansgardes. Spreker Ronny van Lieshout doet er namens De Heipoort nog een schepje bovenop: “Het publiek ook alvast keibedankt, want jullie zijn toch de gangmakers van dit feestje. En namens onze prins Frank I wens ik alle deelnemers veel succes”. Waarna het Verbroederingslied ‘I gotta feeling’ werd ingezet. “Het was wel erg vroeg dat we hier moesten zijn”, riep de dansgarde van De Heipoort als eerste op de vraag hoe ze allemaal vonden gaan. ”

Goede start

Het was voor de dansgarde niet alleen vroeg, maar vooral spannend. “Ik wilde eigenlijk niet mijn bed uitkomen van de spanning”, zei een van de dansmariekes in de pauze.” Lola was de eerste danser van de dag en  startte het toernooi met haar solo. “Ik was wel zenuwachtig, maar gelukkig ging het best goed.” Quinty van Veijfeijken doet namens De Heipoort maar liefst drie keer mee in het toernooi, als solist, paar en met de groep. “Ik ben net als iedereen begonnen in de groep. Maar Larissa en ik wilden ook als paar dansen. En ik wilde de laatste keer dat ik meedoe aan een danstoernooi ook nog solo dansen. Mijn moeder heeft dat dus mogelijk gemaakt”, vertelt Quinty. “Ik vind het echt heel erg dat ik moet stoppen vanwege problemen met mijn voeten.”

Jurydienst

Het toernooi van vandaag is één van de vijf voorrondes voor de finale. Dansers kunnen meedoen aan de categorieën Gardedans en/of Showdans. De punten van de voorrondes worden meegenomen naar de finale. De vijf juryleden onder leiding van voorzitters Chantal Versteegh en Pierre Hendriks hadden het niet makkelijk. Sommige talenten liggen qua kunnen erg dicht bij elkaar. De jury bestaat elke keer uit dezelfde personen en de dansen van de dansgardes zijn ook hetzelfde. Dan gaat het dus elke keer om de vooruitgang, hoe je dag is en of je je zenuwen in bedwang hebt. Vaak komt het aan op de cijfers achter de komma. Het hoogste en het laagste punt van de vijf vallen sowieso af. De overige drie punten bepalen de eindscore van de dag.

Categorieën

Dansgardes kunnen zich inschrijven voor twee categorieën; Showdans en Gardedans. Je kunt deelnemen als solist, als paar en als volledige dansgarde. En dat ook nog in diverse leeftijdscategorieën; minioren, junioren A, junioren B en senioren. Veel dansers zie je dus verschillende keren op het podium verschijnen. Uiteraard mag een overzichtje van de deelnemende Helmondse dansgardes ECV Heipoort, CV Olum, CV De Rampetampers en KV De Olietrappers niet ontbreken.

Junioren A solo Garde;
3e plaats – Lola Janssen ECV De Heipoort
4e plaats – Jaylin Bulota ECV De Heipoort

Junioren A groep Garde:
1e plaats – CV Olum
6e plaats – CV De Rampetampers
7e plaats – KV De Olietrappers
8e plaats – ECV De Heipoort

Junioren B solo Garde;
5e plaats – Lea Witasik CV De Rampetampers

Junioren B paar Garde;
1e plaats – Lonne van Heugten en Kyana van Hout CV Olum

Junioren B groep Garde;
4e plaats – ECV De Heipoort

Senioren solo Garde;
3e plaats – Megan van der Heijden CV Olum
8e plaats – Quinty van Veijfeijken CV De Heipoort
9e plaats – Suus Timmers CV Olum

Senioren paar Garde:
2e plaats – Myron Reijersen en Fabiënne Vreugdewater
3e plaats – Quinty van Veijfeijken en Larissa Reilingh ECV De Heipoort

Senioren groep Garde;
1e plaats – CV Olum
5e plaats – CV De Rampetampers
6e plaats – KV De Olietrappers

Junioren A groep Show;
1e plaats – CV Olum

Senioren solo Show;
1e Megan van der Heijden CV Olum
3e Laura Schouten CV Olum
4e Suus Timmers CV Olum

De dansgardes en organisator CV Olum zien iedereen graag terug op de finale van de Nederlandse Kampioenschappen op zondag 7 april in wijkhuis De Geseldonk.

Lees ook: Danée en Mila gaan dansen het weekend in met ECV De Heipoort

Foto’s: Petra van Duppen

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *