Gemeente Helmond actief in Week van de veiligheid

De gemeente Helmond houdt diverse veiligheidsacties tijdens Week van de Veiligheid. Die is van 11 tot en met 17 oktober. Juist in het najaar, tijdens de donkere dagen neemt de kans op criminaliteit toe. Burgemeester Elly Blanksma: “In Helmond hebben we de afgelopen jaren flinke vooruitgang op het gebied van veiligheid geboekt. Maar we zijn er nog niet. Want nog steeds ervaren mensen overlast en voelen zij zich niet altijd veilig in onze stad. Dat vraagt iedere dag opnieuw onze aandacht. Omdat ik wil dat iedereen in onze gemeente veilig is en zich veilig kan voelen. Deze week geven we dit extra aandacht.”

Sinds 1 september is Gideon Goudriaan als Stadsmarinier actief in de Binnenstad. Samen met bewoners van deze buurt, ondernemers en partners zet hij zich in voor het ontwikkelen en behouden van een veilige en leefbare wijk. Hij maakte in de eerste weken al informeel kennis met de Binnenstad. Op 14 oktober stelt hij zich tussen 14.00 en 20.00 uur voor tijdens een inloopmiddag in Heistraat 125. Dit is het kantoor en ontmoetingspunt in de Binnenstad-Oost van waaruit onder andere de Stadsmarinier werkt. Bewoners in Binnenstad-Oost ontvangen hiervoor een uitnodiging. Via deze link  meer informatie over de Stadsmarinier.

Inleveren steekwapens

Een van de acties is de anonieme inleveractie steekwapens van 11 tot en met 17 oktober. In de Week van de Veiligheid kan iedereen anoniem en straffeloos zijn mes of nepwapen inleveren bij het politiebureau in Helmond. Zie eerder bericht. Burgemeester Blanksma: “Regelmatig wordt onze samenleving opgeschikt door een steekincident waarbij jongeren betrokken zijn. Dat is een buitengewoon zorgelijke ontwikkeling. Het bezit en gebruik van wapens kan zeer ernstige gevolgen hebben voor daders en slachtoffers. Vooral jongeren realiseren zich onvoldoende wat de risico’s zijn. Met deze campagne willen we dit duidelijk maken.”

Rent-a-boa-dag in Rijpelberg

Op 12 oktober van 9.30 tot 16.00 uur is in de wijk Rijpelberg een actiedag vanuit het project Rent-a-boa. Rent a Boa is een project waarbij inwoners direct invloed krijgen op de inzet van de Buitengewoon Opsporingsambtenaar (boa). Zie bericht van eerder deze week.

Inbraakpreventie in de wijk

In de Week van de Veiligheid gaan toezichthouders van de gemeente (Boa’s) en politieagenten onaangekondigd langs woningen om te kijken of er zij zaken zien die voor criminelen uitnodigend zijn. Bijvoorbeeld deuren of ramen die openstaan of niet afgesloten zijn of kliko’s die als opstap kunnen dienen. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van het risico op insluiping. Boa’s gaan samen met buurtpreventieteams en andere partners de wijk in om hierover met inwoners en ondernemers in gesprek te gaan. In de wijk waar deze actie gepland is, staat die dag ook een stand waar buurtbewoners en ondernemers preventietips kunnen krijgen.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Gemeente Helmond afd. Persdesk

Bron: Gemeente Helmond afd. Communicatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *