Helmond Sport wint niet op feestavond supporters

Het was Helmond Sport niet gegund de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen winnend af te sluiten. Alle ingrediënten waren aanwezig; aangenaam weer, volle tribunes, een leuke tegenstander én een titelkandidaat degraderen tot bijrol. Helaas trok de titelkandidaat, PEC Zwolle, in blessuretijd de wedstrijd naar zich toe. Zwolle won de wedstrijd uiteindelijk met 2-3. Ze vertrokken wel zonder schaal uit Helmond. Niet alleen hadden ze hem op basis van dit duel niet verdiend, Heracles won met 2-0 van Jong Ajax en kon zich zonder Helmondse hulp tot kampioen kronen.

Al vanaf de aftrap liet Helmond Sport weten geen bijrol te willen spelen op een mogelijk Zwols feest. In een drukbezocht GS Staalwerken Stadion, meer dan 3000 supporters, ging het vanaf de aftrap op zoek naar doelpunten. Na gerichte doelpogingen van Eros Maddy en Jelle Goselink was het dan toch PEC Zwolle dat met de voorsprong aan de haal ging. De eerste kans van PEC Zwolle vloog er in de 17de minuut gelijk in. Een hoge voorzet was prooi voor Lennart Thy, die de bal achter Mike Havekotte kopte.

Vlak na de 0-1 was het juist Mike Havekotte die erger voorkwam. Met een fantastische redding hield hij Van den Belt van het scoren. In de Helmondse aanval die hier op volgde, was het meteen raak aan de andere kant. Eros Maddy kwam door op rechts, legde de bal terug op Kaars die de bal de verre hoek inschoot. Een meer dan verdiende treffer voor Helmond Sport, 1-1. Zwolle reageerde snel met een doelpunt, maar deed dit in buitenspelpositie.

Na het afgekeurde doelpunt kregen beide ploegen nog mogelijkheden om te scoren. Het was echter Helmond Sport dat in de laatste minuut voor rust wist toe te slaan. Wederom Martijn Kaars, die aan dit doelpunt een wasmachine overhoudt, schoot Helmond Sport verdiend op voorsprong, 2-1. Aan dit doelpunt ging een fantastische rush van rechtsback Jarno Lion vooraf. Hij legde de bal terug op Kaars nadat hij 5 spelers van Zwolle wist uit te spelen.

In de tweede helft wilde Helmond Sport doorpakken. Echter was het PEC Zwolle dat na 12 minuten in de tweede helft de gelijkmaker achter Havekotte werkte. Wederom een doelpunt van Lennart Thy. Na de gelijkmaker was het scheidsrechter de Graaf die op een vreemde manier het ritme van Helmond Sport verstoorde. Iedere kleine overtreding van Helmond Sport was plots reden voor een vrije trap, andersom liet hij doorspelen. Supporters dachten even dat hij de titelstrijd spannend wilde maken en lieten dit ook blijken. Het is in ieder geval een compliment voor Helmond Sport dat een titelkandidaat hulp van de scheids nodig had om een wedstrijd tegen de nummer 16 te winnen.

In het restant van de tweede helft werd veel gewisseld. Eén van de Helmondse wisselspelers, Jafar Arias, had tot tweemaal toe een grote kans op de voorsprong. Helaas waren de kansen niet aan hem besteed. Ook PEC kreeg via de Griekse spits Vellios een grote kans, maar hij miste de bal na een voorzet, deze ging voor het doel van Havekotte langs. Diezelfde Havekotte had in de 90ste minuut nog een prachtige redding op een kans van PEC Zwolle van dichtbij. Supporters scandeerden hierop zijn naam, met de wens dat hij ook volgend jaar doelman van Helmond Sport blijft.

Het goede spel en harde werken ten spijt, in de blessuretijd wist de scheidsrechter een lichte overtreding te bestraffen met een vrije trap. Uit deze vrije trap van Zwolle kwam weer een lichte overtreding. Maar blijkbaar is de ene overtreding de andere niet, dus kon Zwolle de bal uiteindelijk achter Mike Havekotte werken. Een laatste, onnodige nederlaag voor Helmond Sport, die de titelkandidaat lange tijd wist te degraderen tot een bijrol op een Helmonds voetbalfeest.

En dat voetbalfeest gaat nog tot in de late uurtjes door. Supporters van Helmond Sport vieren dit weekend hun vriendschapsband met fans uit het Engelse Burnley. Vanavond met een feest in de kantine en morgen met het toernooi om de Darren Wooler Cup.

Voor Helmond Sport kan het met open vizier naar volgend seizoen. Het huidige seizoen mag gezien de verwachtingen als niet geslaagd de boeken in gaan. Dure spelers, duurdere kaarten en veelste vaak duur puntverlies. Al heeft de ploeg onder trainer Bob Peeters weer kleur op de wangen gekregen.

De open dag zal gehouden worden op 22 juli (ovb).