Nieuwe Kunstlokaal42 op 17 januari

De 98e editie van Kunstlokaal42 vindt plaats op woensdag 17 januari. Julienne Tullemans en Bert Loerakker vertellen over de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Altijd in het Nu’ in de Cacaofabriek. Ook de achtergrond van een aantal specifieke werken en een toelichting op de keuze van de acht kunstenaars komen ter tafel.

De nieuwe Kunstlokaal42 staat in het teken van actieve oudere kunstenaars, zeg maar de 65plussers met (nog steeds) een staande praktijk. Te gast zijn hoofd Cacaofabriek Expo Julienne Tullemans en curator Bert Loerakker. Zij vertellen over de totstandkoming van de lopende expositie ‘Altijd in het Nu’, die tot 11 februari 2024 te zien in de Cacaofabriek.

Acht kunstenaars op leeftijd

Hoe beïnvloedt het ouder worden de artistieke praktijk van kunstenaars? Wanneer komt het ultieme meesterwerk, als dat al gebeurt? Waar komt de drive vandaan om alsmaar meer te maken? Bert Loerakker, zelf een actieve oudere kunstenaar, is curator van ‘Altijd in het Nu’ en selecteerde samen met de artistieke commissie van De Cacaofabriek Expo acht kunstenaars op leeftijd: Johan Claassen, Jan van Duynhoven, Ria van Eyk, Christie van der Haak, Corry van Hoof, Theo Kuijpers, Guido Lippens en Lydia Schouten.

Kunst kijken en meer

Bij de tentoonstelling verscheen een publicatie met acht interviews door Rob Smolders. Hij was in de jaren ‘80 de oprichter van Metropolis M en heeft een lange historie in de Nederlandse kunstwereld. Naast kunst kijken en over kunst lezen is er op 21 januari 2024 een lezing door Miriam Windhausen over kunstenaarsnalatenschappen Vervolgens op 26 januari 2024 een voordracht van Leo Delfgaauw over zijn proefschrift ‘Oude meesters’ dat ten grondslag lag aan deze expositie.

Gratis toegankelijk

Kunstlokaal42 is een activiteit van Lokaal42 aan de Markt in Helmond. Doelstelling van deze avonden is de dialoog aangaan op het gebied van de kunst en cultuur in Helmond. Ze zijn bedoeld voor alle geïnteresseerden, nieuwsgierigen, amateur- en professionele kunstenaars. En verder iedereen die gewoon een interessante, boeiende avond wil meemaken. De avonden beginnen om 21.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Het programma duurt ongeveer anderhalf uur. Op het eind van de avond zal Jurr Buijinck, uitbater van Lokaal42 iets vertellen over een nieuw bier in het assortiment.

Foto kop: Installatie van kunstenaar Christie van der Haak

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *