Personeelstekort Helmond-De Peel groot met ruim 5.000 open vacatures
De werkloosheid in Helmond-De Peel nam afgelopen jaar af, maar er is nog steeds sprake van forse personeelstekorten. Er staan namelijk nog 5.150 vacatures open in de regio. Om de problemen die bij onderbezetting horen te tackelen, is het de kunst om de productiviteit te verhogen en personeel te behouden. Dit blijkt uit de jaarlijkse arbeidsmarktrapportage ‘Regio in Beeld’ van het UWV.
Het onderzoek geeft aan dat het aandeel werkenden in Helmond-De Peel hoog is. Een andere uitkomst van Regio in Beeld is dat niet alle mensen die kunnen werken hun weg naar een passende baan vinden. De personeelstekorten zorgen er ook voor dat ondernemers niet zo snel en goed kunnen groeien als gehoopt.
Om toch de gewenste groei te behalen, is het belangrijk om op een slimmere manier te werken. Door te kijken hoe de productiviteit verhoogd kan worden en tegelijkertijd personeel langer bij je te houden, kunnen bedrijven alsnog hun doelen halen. Rayonmanager Enrico Sterken van UWV Zuidoost-Brabant geeft aan dat de krapte op de arbeidsmarkt een enorme uitdaging is: “Dat neemt niet weg dat onze arbeidsmarktregio misschien wel een van de boeiendste arbeidsmarkten van Nederland is. Dit komt mede doordat Helmond-De Peel profiteert van de kennis- en innovatieregio als Brainportregio.”
Pensioen
Bijna driekwart van de inwoners tussen de 15 en 75 jaar in Helmond-De Peel werkt en dat is meer dan het landelijk gemiddelde. “Een groot deel hiervan is toe te schrijven aan de ouderen die meer zijn gaan werken. Ook 55-plussers zijn vaker gaan werken en gaan daar langer mee door”, verduidelijkt arbeidsmarktspecialist Jessie Vossen van het UWV.
De komst van meer werkende Helmonders heeft er niet voor gezorgd dat de krapte op de arbeidsmarkt is opgelost. Het aantal vacatures groeide de afgelopen jaren sterker dan de beroepsbevolking. Daarnaast gaat een grote groep 60-plussers de komende jaren met pensioen. In Helmond-De Peel zijn zo’n 14.100 werkende 60-plussers. Een groot deel daarvan werkt in de sector industrie en zorg en welzijn
Migranten
De bevolking in Helmond-De Peel groeide de afgelopen jaar hoofdzakelijk door immigratie. Migranten kunnen (tijdelijk) de personeelstekorten verminderen, maar tegelijkertijd juist voor extra krapte op de arbeidsmarkt zorgen.
De komst van werkende migranten zorgt namelijk voor nieuwe uitdagingen waar ook weer personeel en mankracht voor nodig is. “Deze trend heeft niet alleen gevolgen voor de arbeidsmarkt, maar ook voor de infrastructuur”, zegt Sterken. “Denk bijvoorbeeld aan huisvesting, scholen, ziekenhuizen, wegen, kinderopvang, enzovoorts.”
Extra vragen
Het aantal WW-uitkeringen schommelt in Helmond-De Peel. Het aantal uitkeringen steeg met 10 procent wat neerkomt op 260 extra aanvragen. Dit ondanks de grote hoeveelheid openstaande vacatures. Vossen legt uit hoe dat komt: “Werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures geven in het onderzoek van het UWV vaak aan dat sollicitanten over onvoldoende vaardigheden beschikken en dat hun vakkennis ontoereikend is.”
Naast meer mensen met een werkloosheidsuitkering zijn er ook meer geregistreerde werkzoekenden bijgekomen in Helmond-De Peel. Dit zijn bijvoorbeeld Helmonders met een bijstandsuitkering, WIA of Wajonguitkering. Sommige mensen worstelen bijvoorbeeld met psychische problemen. Een jobcoach helpt hen om weer aan het werk te komen. Het doel is om werknemers na de begeleiding zelfstandig aan de slag te laten gaan.
Regio in Beeld
Regio in Beeld is een rapport van UWV dat jaarlijks verschijnt in alle 35 arbeidsmarktregio’s. De rapporten bieden een totaaloverzicht van de situatie op de arbeidsmarkt in de regio’s.
Foto: Pixabay
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00