
Renovaties Helmond verlopen niet altijd vlekkeloos
Renovaties verlopen niet altijd vlekkeloos. Voor 2030 moeten alle woningcorporaties verplicht hun huurwoningen verduurzamen. Maar de renovatie van een oude wijk met honderden woningen is geen makkelijke klus. Ook in Helmond niet. Omroep Brabant bezocht twee Helmondse wijken waar volop wordt gerenoveerd. En dat leverde veel verschillen op. De ene bewoner is blij met de verbeteringen, maar twee deuren verderop is het een nachtmerrie. De woningcorporaties geven toe dat niet alles perfect verloopt. “Het moet bijna vlekkeloos gaan, want als er één ding misgaat, heeft dat al snel flinke gevolgen.”
Woningcorporatie Woonpartners is bijna klaar met de renovatie in de Planetenbuurt in Helmond. Het regent er klachten. Bijvoorbeeld bewoners die wakker worden in een nat bed door een lek in hun nieuwe dak. Woonpartners geeft toe dat het niet overal goed is gegaan, maar dat ze ook veel tegenslag had. De planning was strak en dan moet bijvoorbeeld het weer meewerken. Het valt niet mee om platte daken te renoveren als het wekenlang regent.
Mikel Segers, manager vastgoed bij Woonpartners: “Er is veel misgegaan tijdens deze renovatie. Dit is wel een pittigere klus dan in andere wijken.” Waar ligt dat dan aan? “Het is heel veel. We pakken meteen de binnenkant en de buitenkant aan. Het moet bijna vlekkeloos verlopen. Als er iets niet goed gaat, heeft dat meteen flinke gevolgen. Er kwam van alles ongelukkig bij elkaar en dan kijken we: hoe krijgen we dit zo snel mogelijk gefikst?”
Wachten
Regelmatig moeten mensen wachten totdat iets wat kapot is, weer is gemaakt. Mikel Segers: “Het hangt er dan vanaf of er materialen en mensen beschikbaar zijn. Leg dat maar eens uit aan bewoners van wie het dak lekt. Iedere minuut dat jouw dak lekt, is er natuurlijk eentje te veel.” Maar Woonpartners wil lessen trekken uit de renovatie van de Planetenbuurt. “Dit had beter moeten lopen. En de regen is natuurlijk geen excuus.”
Ruimte voor fouten
Dat er bijna geen ruimte is voor fouten, vindt ook Adil Lahrech van woningcorporatie Volksbelang In Helmond. Hij is verantwoordelijk voor de renovatie van de Leonardusbuurt. De komende jaren worden daar honderden woningen opgeknapt en verduurzaamd. Fase 1 is net achter de rug. “De bewoners hebben heel lang moeten wachten op de renovatie”, zegt Lahrech. “Wij dachten: laten we het dan meteen goed doen en alles aanpakken. Maar in de praktijk was dat te zwaar voor de bewoners.”

De Leonardusbuurt
Fase 1 van de Leonardusbuurt is volgens hen dan ook met ‘horten en stoten’ verlopen. “Je denkt dat je het goed doet, maar je moet het altijd van de bewonerskant zien. Waar krijgen de bewoners mee te maken? Het is bijvoorbeeld achteraf niet handig om te renoveren als de bejaarde bewoner er gewoon blijft wonen.”
Betere woningen
Alle woningcorporaties zijn ervan overtuigd dat de bewoners een betere woning krijgen. Energielabel A of A plus, minder geld kwijt aan verwarming, luchtdicht en mechanische ventilatie. Maar de woning moet dan wel goed gebruikt worden en dat gebeurt vaak niet. “Mensen hebben bijvoorbeeld de gewoonte om een raampje open te zetten, maar dat gaat niet altijd samen met het nieuwe mechanische ventilatiesysteem. Of ze plakken het ventilatierooster af, omdat ze het vinden tochten. Maar ventilatie is belangrijk om schimmel te voorkomen. Je woning is in een paar weken helemaal anders geworden en soms moeten mensen hun gedrag daarop aanpassen.”
Lees ook het Omroep Brabant-artikel: ‘Renovatie van je huurwoning: soms geweldig, soms een nachtmerrie‘
Lees ook: ‘Leonardusbuurt komt in actie‘
Bron: Omroep Brabant
Foto’s: Alice van der Plas
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00