Stappen op weg naar een autoluwe Kanaaldijk NW

Om te komen tot een autoluwe Kanaaldijk NW gaat de gemeente Helmond de komende tijd diverse stappen zetten. Daarbij benadrukt de gemeente wel dat inhoudelijke beslissingen nog niet zijn genomen. Dat gebeurt in de loop van de komende maanden pas, als er meer informatie beschikbaar is uit bijvoorbeeld de verkeersonderzoeken. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden eind van dit jaar starten.

Al in het Centrumperspectief van 2017 was het autoluw maken van de Kanaaldijk Noordwest in Helmond een ambitie. Dit om de twee delen van het centrum aan weerszijden van het kanaal beter met elkaar te verbinden. Ook in de Mobiliteitsvisie van 2023 kwam het herinrichten van de Kanaaldijk NW als ambitie naar voren.

Leefbaar en aantrekkelijk
Autoverkeer blijft straks wel mogelijk voor expeditie- en bestemmingsverkeer. Tegelijkertijd wordt het fietsverkeer verplaatst naar de westzijde van het kanaal, en worden de terrassen aan de oostzijde vrij van fietsers. Om dit te realiseren komt er een extra fietsbrug parallel aan de Kasteeltraverse. ‘De nieuwe inrichting van de Kanaaldijk NW verbindt stadsdelen, voegt groen toe en zorgt voor een veilige fietsroute’, zo stelt de gemeente. Uiteindelijk moet het leiden tot een leefbaarder en aantrekkelijker centrum. Waarbij ruimte is voor ontspanning en beweging aan beide zijden van het kanaal.

Stappen
Om te komen tot een autoluwe Kanaaldijk NW gaat de gemeente diverse stappen zetten. Eerst komt er een verkeerskundige (model)onderbouwing van de gevolgen van een autoluwe Kanaaldijk NW. Die zal worden gevolgd door aanvullende maatregelen om de gevolgen op omliggende wegen zo beperkt mogelijk te houden. Hierna richt de gemeente de Kanaaldijk NW in als een aantrekkelijke wandel- en fietsboulevard.

Vervolgens wordt het stuk tussen de Havenbrug en de Kasteelbrug afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en wordt het eerste deel van de Steenweg voetgangersgebied. Ook komt er een nieuwe fietsbrug tussen de Kasteellaan en de Kanaaldijk NW. Tegelijk verdwijnt het fietspad tussen de Watermolenwal en de Parkweg aan de oostzijde van het Kanaal.

Participatie
De gemeente vindt een integrale afweging van belang voor het nemen van besluiten rond het autoluw maken van de Kanaaldijk NW. Dat geldt ook voor het opstellen van een goed ontwerp. Een belangrijk onderdeel van deze afweging is dan ook het betrekken van alle belanghebbenden. “Het afgelopen jaar spraken wij een groot aantal belanghebbenden. Dit blijven we actief voortzetten”, aldus de gemeente. “Wij zetten in op een doorlopend participatietraject. Om dit te stroomlijnen is een omgevingsmanager aangesteld. Daarbij doen we zoveel mogelijk recht aan de veelheid van belangen die rond dit ingrijpende project spelen.”

Planning
De voorlopige planning van de gemeente ziet er als volgt uit:

− Voorlopig ontwerp inrichtingsplan; gereed eind april
− Uitkomsten verkeersonderzoeken; bekend eind april
− Aanvullende maatregelen om gevolgen te beperken bespreken met belanghebbenden; april/mei
− Bespreken in opiniecommissie raad; 27 mei
− Tervisielegging voorlopig ontwerp en voorgenomen verkeersbesluit; begin juni
− Zienswijze periode; half juni tot eind juli
− Vaststelling definitief ontwerp en verkeersbesluit; eind augustus
− Beoogde start werkzaamheden; eind 2025

Lees ook: Column: ‘Naar een aantrekkelijker centrum’
Lees ook: Column: ‘Versnellen zonder richting?’

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Gepubliceerd door Dit is Helmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. Hanneke Hegeman Reply

    Ik hoop dat de gemeente Helmond ook kijkt naar wat de afsluiting van de Kanaaldijk betekent voor bewoners van bijvoorbeeld Oostende en de Uiverlaan. Als ik vanuit mijn woning aan de ventweg Uiverlaan naar Nederweert ga (5 dagen in de week), word ik straks gedwongen via de Ebbenllaan, Van Wellaan, onder de badkuip door te rijden en dan door naar de Kanaaldijk om daar mijn weg te vervolgen. Maar…. vanuit de ventweg verbiedt een doorgetrokken streep op de Uiverlaan mij 180 graden te draaien naar de Ebbenlaan. Ik moet dus of via de drukke Vinkenlaan, Reigerlaan, Nachtegaallaan weer naar het kruispunt Uiverlaan/Ebbenlaan om daar links af te gaan. Het alternatief: vanuit mijn woning via de ventweg de andere kant op richting Oostende om vervolgens na 100 meter links af te slaan en via de zeer onoverzichtelijke en smalle Willem Prinzenstraat met al zijn zijstraten uit te komen op de lastige kruising met de Bakelsedijk om dan door te gaan naar de Van Wellaan of de Burgemeester Van Houtlaan.

    Bovenstaande route is uit oogpunt van verkeersveiligheid en milieu aspecten niet wenselijk. Wellicht dat onze verkeerswethouder ook hier eens naar kijkt.
    Het afsluiten van de Kanaaldijk voor doorgaand verkeer is een mooie groene optie voor Helmond die wel betekent dat de verkeersbelasting op de andere wegen zal toenemen. Mijn vraag daarom aan de wethouder: hoe gaat u mijn probleem en dat van vele anderen oplossen? Doorschuiven kunnen we allemaal. Dat kan toch niet de bedoeling zijn!

  2. 4Dods Reply

    U heeft dus meerdere mogelijkheden om naar Weert te reizen. De door u genoemde via de Ebbenllaan, Van Wellaan, onder de badkuip door naar de Kanaaldijk om daar Uw weg te vervolgen, mogelijk is ook als u via de Dijksestraat, Oostende, Zuidende over het spoor, Ook via Suytkade is een mogelijkheid.
    U zegt meerdere bewoners? moeten die allemaal naar Weert??

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *