Vandaag maakte het Nationaal Comité Veteranendag bekend dat de Witte Anjer Prijs 2023 is gegaan naar Sterre van den Boogaard en Ruben Lindenhovius.

Sterre van den Boogaard (20)  uit Helmond en Ruben Lindenhovius (19) uit Eindhoven kregen de Witte Anjer Prijs uit handen van juryvoorzitter Angelien Eijsink en Inspecteur-Generaal der Krijgsmachten Frank van Sprang. De ceremonie van bekendmaking en uitreiking vond plaats in Hotel des Indes.

Boots on the Ground

Uit de 15 nominaties zijn Sterre en Ruben gekozen vanwege hun initiatief  ‘Boots on the Ground’. Samen met 23 studenten van de opleiding Veiligheid & Vakmanschap liepen zij een 200 kilometer lange mars op militaire kisten. Hiermee zamelden zij geld in voor de Stichting Ondersteuning Veteranen Activiteit. Met als doel aandacht te vragen voor veteranen met PTSD/PTSS.

‘Symbool’

De jury gaf aan: “Wij prijzen Sterre en Ruben voor hun belangeloze inzet voor veteranen. In het bijzonder voor veteranen met PTSS. De Witte Anjer Prijs is in eerste plaats voor hun inzet. Maar staat symbool voor de kracht van de nieuwe generatie. Zij neemt het stokje over voor het uitdragen van erkenning en waardering voor veteranen.”

Juryrapport

De genomineerden werden beoordeeld op vier onderdelen. De soort activiteit, de achtergrond van de genomineerden en impact op anderen. Het laatste onderdeel is de onderbouwing van de voordrager.

De jury was erg onder de indruk van de georganiseerde mars. Hierdoor werd verbinding gelegd tussen jongeren en veteranen. Daarnaast organiseerden Sterre en Ruben dagelijks activiteiten met een link met veteranen en militaire geschiedenis. Ze bezochten onder andere militaire begraafplaatsen en overnachtten ook in een veteranenhuis.

Mede door hun jonge leeftijd hebben ze een bijzondere positie gekregen in het veteranendomein. Sterre en Ruben zijn een initiatief gestart dat blijvend impact zal maken, want de mars is geen eenmalige activiteit. Komend jaar wordt het stokje overgedragen aan de volgende groep studenten die zich wil inzetten voor de veteraan.

De eerste voordracht kwam van hun begeleider, senior militair instructeur Raimondo. Hij gaf aan dat het project niet alleen geld had opgebracht, maar ook veel media-aandacht. Daarnaast kwam er vanuit de veteranen veel waardering voor hun initiatief. De tweede voordracht kwam van Helmondse veteraan Wilbert Linders. Hij was er erg onder de indruk dat twee jonge mensen met zoveel enthousiasme en een mooi hart zich gingen inzetten voor de veteraan.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *