“Voor dit soort acties kom ik graag mijn bed uit”

Luc Swinkels (14) uit Helmond hield afgelopen zaterdag een groots opgezette inzamelingsactie voor Stichting Opkikker. Ook oprichter Ruud Sliphorst ‘komt graag zijn bed uit’ voor dit soort mooie initiatieven. Dit is Helmond sprak met hem over de De Keten van Kracht.

Niet één maar twee vertegenwoordigers van Stichting Opkikker waren aanwezig tijdens de Koffie Morning die Luc Swinkels samen met familie, vrienden en vrijwilligers had georganiseerd in wijkhuis De Lier. Gilian Wemekamp, coördinator binnenkomende acties, was al vroeg aanwezig om ook zijn steentje bij te dragen aan de organisatie. Later op de ochtend maakte ook oprichter Ruud Sliphorst zijn opwachting.

7.000 ambassadeurs

“De Opkikkerdag is een eenmalige, geheel verzorgde dag voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Een moment waarop het hele gezin een keer niet bezig is met ‘ziek zijn’. Via pedagogische medewerkers van ziekenhuizen worden gezinnen aangemeld die zo’n Opkikkerdag kunnen gebruiken. Op zo’n dag komen er ongeveer 50 gezinnen. We houden rekening met de wensen van elk gezinslid. Daarna stopt onze aandacht voor deze families zeker niet. Alle patiëntjes, broertjes en zusjes worden ambassadeur van onze stichting. Ze hebben dan de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan om lotgenoten te helpen. De inzet hiervoor is geheel vrijblijvend. Elk jaar nodigen we al onze ambassadeurs, op dit moment zo’n 6.000, uit op één van de Ambassadeursdagen”, vertelt Gilian Wemekamp.

“Uiteraard zijn we erg trots op ambassadeurs als Luc die zich elk jaar volop inzetten om geld in te zamelen. Wij drijven op donaties en op deze inzamelacties voor onze stichting. Volgende week start op de Ambassadeursdagen van 13 en 14 april onze jaarlijkse Opkikkerloterij. Het hele jaar door hebben we veel eigen acties. Op onze webpagina In actie voor Stichting Opkikker kan iedereen een donatie doen of een eigen actie opzetten.”

30 jaar lichtpuntjes

‘Bijna dertig jaar zijn we nu als stichting bezig. En ja, je kunt het mijn levenswerk noemen. Uiteraard blijft het confronterend, de zieke kinderen en het leed waar ze doorheen moeten. Maar juist daarom wil ik iets betekenen voor een gezin. Het alternatief is namelijk niets doen en daar ben ik niet zo van”, vertelt Ruud Sliphorst. “Hoewel, als ik kon terugdraaien hoe de stichting is ontstaan, zou ik het doen. Begin jaren negentig werd mijn neef Mario ernstig ziek. Zijn hartenwens om een ritje te maken op een stoere brommer werd geregeld door de familie. Het was een lichtpuntje. En daar ga ik voor. Lichtpuntjes voor gezinnen die het goed kunnen gebruiken. Iets bieden waar ze hun leven lang van kunnen genieten. Ik zie het dan ook niet als werk.”

“Ondertussen zijn we al een tijdje niet meer de plaatselijke sjoelvereniging. We hebben een prachtige keten van kracht opgezet, onnoemelijk veel mensen die zorg dragen voor de lichtpuntjes. De keten begint al in het ziekenhuis die de gezinnen bij ons aanmeldt. Deze gaat door met de vrijwilligers en medewerkers die zich inzetten bij de activiteiten tot aan onze sponsoren en donateurs. Uiteraard spelen onze ambassadeurs een hele grote rol. Het is gewoon fantastisch dat als die mensen ons de gelegenheid geven om voort te bestaan.”

22 Opkikkerdagen

“In 2024 staan er in totaal 22 Opkikkerdagen op de agenda. Sinds 2023 heeft onze stichting de statuten veranderd. Onze Opkikkerdagen zijn niet alleen voor gezinnen met een langdurig ziek kind. Ook gezinnen waar een ouder langdurig ziek is en er kinderen onder de 18 jaar zijn, kunnen voortaan deelnemen aan de Opkikkerdag. Voor al deze gezinnen zijn er geen kosten en ook geen voorwaarden aan verbonden. Voor ernstig zieke kinderen is er ook de mogelijkheid voor een individuele Opkikkerdag”, meldt Gilian. “Daarnaast houden we contact met onze gezinnen via de Ambassadeursdagen, het Geef-en-Neem-Weekend en de Samensterkdag. Bij deze laatste dag kan een ambassadeur een lotgenoot meenemen. Zodat ook een ander de kracht van een lichtpuntje kan ervaren.”

50.000 gezinnen

Het gezin Swinkels uit Helmond is één van de 50.000 gezinnen die deel mochten nemen aan de Opkikkerdag in Center Parcs De Eemhof in Zeewolde. “Als ik aan onze Opkikkerdag denk dan zie ik weer voor me hoe we als gezin in het zonnetje werd gezet”, herinnert zich Kristel Swinkels. “Luc mocht met papa in een snelle Ferrari rijden. Ik ging met Anouk snoezelen. We kregen een prachtige fotoreportage van ons gezin. Op een gegeven moment kreeg onze kinderwagen een lekke band. Geen probleem, want we kregen onmiddellijk een vervangende buggy. En ondertussen werd de band van onze eigen kinderwagen geplakt. We werden overal naartoe gebracht. De lunch, het diner, zelfs foto’s en filmpjes maken hoefden we niet. We hadden onze eigen vrijwilliger die overal met ons naartoe ging en alles voor ons regelde. Na het diner was er nog een eindshow. En ineens gaan alle vrijwilligers weg. Dan ga je zelf naar je auto om naar huis te gaan. Om dan alle vrijwilligers in een erehaag te zien staan. Als je dan met je auto door die haag rijdt, dan besef je ‘dit is voor ons’! Een heel emotioneel en prachtig moment.”

Foto’s: Hans Choufoer

Lees ook: Luc Swinkels: trotse ambassadeur van Stichting Opkikker

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *