Vragen over slavernijverleden Helmondse families

Mede door de berichtgeving van Dit is Helmond stelde de lokale politieke partij Mi Hellemonders vandaag vragen aan het College van B en W omtrent het slavernijverleden van diverse Helmondse families.

Keti Koti, de Surinaamse feestdag ter herdenking van de afschaffing van de slavernij, kreeg dit jaar ook in ons land een grootse aanpak. Onder andere door het BNNVARA tv-programma Keti Koti in Concert. Daarin onthulde rapper Typhoon hoe verschillende Helmondse textielfamilies betrokken waren bij deze beladen periode in onze vaderlandse geschiedenis. Dit is Helmond berichtte hier afgelopen weekend nog over. Het noopte de partij Mi Hellemonders om enkele vragen te stellen aan het college omtrent het slavernijverleden van deze Helmondse families.

Vragen

Raadslid Herbie Guldenaar en Burgercommissielid Wilbert Linders wezen namens Mi Hellemonders het college op dit minder florissante verleden, en stuurden daarom de volgende vragen naar B en W van Helmond:

“Omdat de gemeente Helmond ook bekend staat als een stad met een rijk slavernijverleden, vragen wij ons het volgende af: het is u toch bekend dat de families Wesselman, Fentener van Vlissingen, Bots en zelfs gemeentebestuurder Jan Goddard Biertempel zeer direct betrokken waren bij het slavernijverleden? En heeft u al eerder overwogen om op 1 juli (of elke andere datum) namens de gemeente daar excuses voor aan te bieden? Zo niet,  waarom niet en zo ja, waarom is dat nog niet gebeurd?”

Monument

Ook vragen Guldenaar en Linders zich af of de gemeente inmiddels heeft overwogen om een slavernijmonument in de gemeente Helmond te laten maken en plaatsen. Het college heeft nog niet kunnen reageren op de vragen van Mi Hellemonders. Op 3 juli werd bekend gemaakt dat het volledige feest Keti Koti, bestaande uit vier delen, op de lijst van immaterieel erfgoed wordt geplaatst.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *