Wethouder De Vries: ‘Auto’s bij marktkraam is nooit toegestaan’

Wethouder Erik de Vries reageert op de onrust die zaterdag is ontstaan op de markt. “Alleen bij zéér extreme weersomstandigheden, waarbij sprake is van een formele storm- of windwaarschuwing, kan bij wijze van uitzondering en vanwege de veiligheid worden toegestaan dat er bedrijfswagens bij de marktkramen worden geplaatst. Dit mag dan na beoordeling van en in overleg met de marktmeester. Van deze omstandigheid was afgelopen zaterdag géén sprake. De kooplieden hebben uit eigen afweging besloten de bedrijfswagens bij de kraam te laten staan.”

Die onrust zou ontstaan zijn vanwege eennieuwe maatregel die hen te wachten staat’: ze zouden de auto waarin ze hun spullen vervoeren, niet meer achter hun kraam mogen parkeren. De Vries wil het bericht van afgelopen zaterdag graag nuanceren. “Want het klopt niet helemaal. Het laten staan van de bestelauto’s bij de marktkramen is namelijk nooit toegestaan. Er is dus geen sprake van een ‘nieuwe maatregel’. De marktkooplui weten dat. Het is zelfs opgenomen in de marktverordening. Zodra de kramen zijn opgebouwd, moeten alle voertuigen van het marktterrein af.”

Parkeren

De kooplieden kunnen parkeren op aangewezen plekken bij onder andere de Watertoren, Groenewoud en de Binnen Parallelweg. Hiervoor zijn aangepaste parkeerabonnementen voor de marktkooplui beschikbaar. “Toen onze marktmeesters afgelopen zaterdagochtend op het marktterrein aankwamen, bleek tot hun verbazing dat de kooplieden in grote getalen hun auto’s bij de kramen hadden laten staan. Daarop hebben zij de marktkooplui aangesproken op hun gedrag”, voegt De Vries toe.

In de marktverordening staat dat er geen auto’s bij de kramen mogen staan omdat:

  • Er een parkeerverbod geldt;
  • De auto’s het zicht ontnemen op en de doorgang tot de winkels en horecazaken achter de kramen;
  • Tussen de marktkramen en de bebouwing een vrije doorgang open moet blijven voor voetgangers in verband met de bereikbaarheid van de winkels en horecazaken.

Volgens De Vries worden deze regels deze week nogmaals expliciet onder de aandacht van de marktkooplieden gebracht.

Slecht weer

Een marktkoopman reageert ook op de discussie die is ontstaan naar aanleiding van het bericht dat zaterdag op deze site kwam. “Wij mogen officieel niet parkeren op de markt. Dat weten wij ja. Maar, omdat wij allemaal los van elkaar zijn komen staan en er geen eenheid is met de kramen, is het bij slecht weer best gevaarlijk met bijvoorbeeld harde wind. Op de markt hadden ze vroeger grondhaken aangebracht. Maar door al die verschuivingen van de laatste tijd, past dat niet meer. Iedereen staat op een eiland en los van elkaar en er is geen mogelijkheid om bij slecht weer stevig de kraam op te zetten.” Volgens de koopman (waarvan de naam bekend is bij de redactie) heb  je de auto achter de kraam nodig om het zeil aan vast te zetten. “Dat  is vaak de gedachten erachter. Vroeger sloeg je stormpinnen in de grond, maar daar is de gemeente ook niet van gediend. Dure plavuizen, dus dat mag niet. Als de weersvoorspelling slecht is, laten wij dus soms de auto achter de kraam staan.”

Grondankers

Volgens de gemeente klopt het dat de verankering van de kramen een tijd lang problematisch was.  “Maar, voor de vaste standplaatshouders zijn op het marktterrein weer zogeheten stormankers in de bestrating aangebracht. Hieraan kunnen zeilen- en spanbanden worden gehaakt. Vanwege de coronaopstelling, het slopen van de kiosk en het deels asfalteren van de Ameidewal, waren enige tijd niet meer alle grondankers juist gepositioneerd. Daarom zijn met tussenpozen in de loop van 2021 in totaal een honderdtal extra gaten geboord en zijn nieuwe stormhaken op de juiste plek aangebracht. Het is dan ook geen bezwaar dat de kramen verder uit elkaar en daarmee minder beschut staan vanwege de tussenliggende terrassen. De kramen zijn voldoende gezekerd.” Het is, volgens de gemeente, inderdaad niet toegestaan dat marktkooplieden zelf grondpennen in de voegen van de bestrating slaan – wat in het verleden regelmatig is gebeurd. “Dit veroorzaakt onherstelbare schade.”

Volgens de man is het toekomstige parkeerbeleid ook zorgelijk: “Nu kunnen wij nog parkeren bij de Watertoren, maar daar gaan ze bouwen. Wat dan?” Wat betreft het parkeren bij de City sporthal. Daarover zegt de gemeente: “Dat zijn zo’n beetje de beste parkeerplaatsen van de stad. Die wil je vrijhouden voor bezoekers (die ook de klanten van de marktkooplui zijn). Het is niet de bedoeling dat die de hele dag bezet worden gehouden door de marktkooplui.”

Foto: Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *