Digitaal geld: kunnen we nog zonder?

Hoe vaak betaal jij nog met contant geld? En hoe vaak pak je je bankpas of creditcard erbij, of doe je betalingen via je telefoon? Een wereld zonder digitaal geld, kunnen we ons dat nog voorstellen? Is het eigenlijk sowieso nog wel mogelijk, ons betalingsverkeer in goede banen leiden zonder gebruik te maken van het internet?

Hoe deden ze dat vroeger eigenlijk?

Zelfs voor mensen die de periode voor het internet nog hebben meegemaakt, en dat zijn er aardig wat, is het iets om over na te denken als het hen wordt gevraagd. Hoe ging dat vroeger, met betalingen en geld, voordat het internet er was? Hoe werd toen bijgehouden hoeveel geld er op je bankrekening stond? En hoe betaalde je je rekeningen?

Ook voor het internettijdperk hielden banken al netjes bij hoeveel geld er op je rekening stond. Zo realtime als het nu gebeurt, nee, zo werkte het vroeger niet. Veel volwassenen van nu kunnen zich de tijd waarin je in winkels nog helemaal niet met je bankpas af kon rekenen nog prima herinneren. Je ging zo nu en dan naar de bank, om bij het loket geld op te nemen. Daar betaalde je vervolgens je dagelijkse uitgaven van. Bijna ondenkbaar nu! Had je bij je bank een goede reputatie, dan kon je ook per cheque betalen, de bekende ‘betaalkaart’, die vervolgens door de winkels bij de banken moesten worden ingeleverd en ingewisseld. Het kon best wat dagen duren voor een dergelijke betaling was verwerkt op je rekening. Niet dat je dat echt merkte, want zoals nu ieder moment van de dag je saldo kunnen checken, dat was er toen ook nog helemaal niet bij. Je kreeg regelmatig een overzicht van je bij-en-afschrijvingen, per post, en die bewaarde je netjes in een map.

Bijna alles gaat nu digitaal

De komst van het internet en andere nieuwe technologieën hebben ons betalingsverkeer behoorlijk veranderd. Bijna iedere betaling die we tegenwoordig doen wordt op een zeker moment wel via internet geregistreerd. Een wereld zonder digitaal geld, dat valt niet meer voor te stellen, en er zou aardig wat moeten worden aangepast om terug te kunnen naar de situatie zoals deze pakweg dertig, veertig jaar geleden was.

Er is zelfs sprake van munten die uitsluitend digitaal gebruikt kunnen worden, en waarvan het betalingsverkeer zich compleet buiten de banken om afspeelt. Crypto munten zijn in opkomst, digitale, wereldwijde munten die specifiek online worden gebruikt, vooralsnog. Je bewaart ze in een digitale wallet, en kunt van daaruit aankopen doen en betalingen verrichten. Heel wat anders dan de situatie zoals menigeen die nog kent uit zijn of haar jeugd, waar geld zich vooral in je portemonnee, en in je handen bevond.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00