De Annawijk heeft in de zonnige namiddag van woensdag 2 september het hoogste punt in de bouw gevierd. Woningcorporatie woCom, verantwoordelijk voor de 21 nieuwbouwwoningen, wethouder Gaby van den Waardenburg en de Belangengroep Annawijk spraken de tientallen aanwezigen toe. Onder het genot van een stukje gebak met koffie, thee of fris werd teruggeblikt en vooruitgekeken op de bouwplannen. Na de toespraak werd met trots de vlag van de Annawijk gehesen.
Klik hier voor de video van de opening: 

Voor en door Annawijk

De sloop en herstructurering van de huizen komen beiden voort uit een buurtinitiatief. De verouderde woningen, de zogenoemde maisonnettes, zijn gebouwd aan het einde van de jaren ‘60. De toenmalige wijkcommissie Annawijk Suytkade had rond de eeuwwisseling de plannen om deze huizen te slopen. De sloop kwam er niet in 2000, maar pas in 2018. René van de Westerlo, voorzitter van de Belangengroep Annawijk, is er ondanks de uitgestelde bouwplannen duidelijk over: “Houd de Annawijk leefbaar voor elke bewoner.” Dat is voorlopig gelukt. Van de Westerlo denkt dat de nieuwe huizen, elf seniorenwoningen en tien eengezinswoningen, een positief effect hebben op de (verbeterde) leefbaarheid van de Annawijk. Zo kunnen ook de ouderen er blijven wonen en hoeven zij niet te verhuizen naar een andere wijk.

Hofje

Er komt ook een hofje waar bewoners een soort ontmoetingsplek hebben. Met een extra groenvoorziening heeft deze plek zo z’n natuurlijke waarde. Anke Nieuwland, manager Vastgoed bij woCom: “Het hofje heeft een mooie uitstraling. Ik verwacht dat de bewoners rondom het hof gemoedelijk met elkaar kunnen wonen. In het oorspronkelijk plan wilden we drie rechte woonblokken terugbouwen. Het zijn de bewoners geweest die met het hofjesplan zijn gekomen. Dat kun je dan wel echt een meerwaarde van het project noemen.” De tekeningen voor de inrichting van het hofje zijn nog niet klaar, maar komen binnenkort ter inzage, aldus de gemeente.

Energiezuinig

De seniorenwoningen zijn met opzet laag gebouwd en zonder drempels, zodat de ouderen die hier wonen geen obstakels tegenkomen. Zij hoeven namelijk geen fysieke inspanningen te leveren, omdat ze maar op één etage leven. Het wooncomplex is voorzien van zonnepanelen. Wethouder Van den Waardenburg: “De gemeente wil graag dat zoveel mogelijk Helmondse woningen gasloos zijn. Daarom moeten bewoners hun energie op een andere manier opwekken. Uiteindelijk is het woCom geweest die de woningen op deze manier duurzaam heeft gemaakt. Dat plan moedigen wij natuurlijk aan vanuit de gemeente.” Ook de sociale huurwoningen aan de achterkant van de seniorenwoningen zullen, net als de een-verdiepingswoningen, bij voltooiing heel energiezuinig zijn.

De coronacrisis heeft geen roet in het eten gegooid voor de bouwplannen. Bij woCom nemen ze de maatregelen rondom Covid-19 serieus. Zo eten de bouwvakkers bijvoorbeeld niet met elkaar en werken ze niet als groep in dezelfde huizen.

Als alles in de komende maanden meezit, kunnen alle 21 woningen rond de jaarwisseling officieel geopend worden.

Foto’s: Henk van Dijk. Video: gemeente Helmond.

 

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *