“Gelukkig heb ik altijd succes met zo’n sessie!”

Loeidruk was het donderdag 15 juni in het centrum van Helmond. Boek en Kantoor De Ganzenveer had met de komst van Karin Slaughter een prachtige primeur. Maar hoe krijg je zo’n wereldberoemd thrillerschrijfster eigenlijk je winkel binnen!

Slaughter signeert

DitisHelmond berichtte al dat de signeersessie van ‘the Queen of crimes‘ Karin Slaughter bij De Ganzenveer een groot succes was. Urenlang stonden de fans in de rij om onder andere haar nieuwste boek ‘Na die nacht’ te bemachtigen mét een handtekening en op de foto te gaan met hun schrijversidool. Eigenaar Hans van Gennep kijkt dan ook vol trots op deze signeersessie terug.

Standvastig en vastberaden

Paperback, gebonden, luisterboek of e-book. De keuze is reuze. Je verwacht dat je daarvoor vooral op internet moet wezen. Maar voor een echte bibliofiel is niets fijner dan door een boekenwinkel struinen. We hebben er in Helmond gelukkig nog een paar. Met Boek en Kantoor De Ganzenveer in het centrum als een van de standvastigste. Want deze boekhandel bestaat intussen bijna 20 jaar. Dat had de Ganzenveer bijna niet gehaald, want de coronacrisis sloeg ook toe bij déze kleine zelfstandige. Vastberaden om niet ten onder te gaan, werd de webshop flink gepromoot en reden Hans en zijn medewerkers af en aan om de bestelde boeken persoonlijk te overhandigen. Dat Helmond Hans en zijn Ganzenveer een warm hart toedroeg, bleek uit de crowdfundingsactie in 2021. En dat Hans de Helmonder een warm hart toedraagt, blijkt weer uit zijn bijdrage aan bijvoorbeeld de fiets van Hans Choufoer.

Meet and Greet

In zijn prachtige winkel zorgt Hans regelmatig voor het organiseren van een Meet and Greet met schrijvers. Hans vertelt: ” In de 19 jaar dat De Ganzenveer bestaat, heb ik al ruim 30 auteurs in mijn winkel ontvangen. Ik had de eer om vele bekende én beginnende auteurs te mogen ontmoeten.” Ongeveer drie keer per jaar geven uitgevers een catalogus uit met daarin de boeken die een half jaar later uitkomen. Aan de hand van deze catalogus kopen boekhandels vervolgens in. En wordt gekeken of uitgevers en auteurs van plan zijn om het boek persoonlijk te promoten. Met bijvoorbeeld een signeersessie, oftewel een ‘Meet and Greet’.

Nieuwsbrief voor boekhandels

Zodra bekend wordt dat een (succesvol) boek in de winkels komt te liggen, proberen boekhandels een ‘Meet and Greet’ binnen te halen. Zo ook De Ganzenveer. Daarbij moet eerst bepaald worden of zo’n sessie de moeite waard is. Dat hangt af van een aantal factoren, aldus Hans. “Om te beginnen, en dat vergeten veel mensen, kost dat toch wel een hoop geld. Meestal probeer ik dat te regelen met de uitgeverijen. En daarvoor moet je wel heel goede contacten hebben. Want je bent niet de enige boekhandel die probeert een schrijver binnen te halen. Daarnaast wordt bekeken of de auteur tijd en zin heeft voor zo’n sessie. Dat proces neemt heel veel tijd in beslag. Als boekhandel probeer je in te schatten of de organisatie van een sessie de moeite waard is. Want wat als je een signeersessie inplant en er komt niemand opdagen? Kijk, een bekend auteur is geen probleem. Maar ik heb ook wel een paar keer aankomende auteurs gehad.”

Succes met sessies

“Bij schrijvers als bijvoorbeeld Wim Daniels, Tamara Aarts, Rob Mientjes, Linda van Rijn, Jermain de Rozario en Elvin Post zit het met de bezoekersaantallen wel snor. Ook de sessie met wereldreizigster Tamar Valkenier was een succes. Zij maakte een wereldreis met alleen wat bezittingen, haar twee honden en een kameel. Zij liep die reis en ging nooit met vliegtuig, trein of bus. De kost verdiende ze onderweg en ze sliep geregeld in de open lucht of in een stal. Het boek met haar ervaringen en levenswijsheid was daardoor erg boeiend. De sessie op 15 juni met de Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter was uiteraard een topper. Gelukkig werden ook de signeersessies met minder bekende auteurs goed bezocht. Een kwestie van goed promoten en weten wat je klanten interesseert. Nu dus gewoon weer alle nieuwsbrieven en websites over aankomende nieuwe boeken in de gaten houden. En als er iets interessants bij zit, zal ik weer proberen mijn slag te slaan.”

Verslag en fotografie: Hans Choufoer

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Hans Choufoer - Redactie

Hans Choufoer - Wijkreporter bij DitisHelmond. Geboren in Leiden. Mijn camera en ik zijn onafscheidelijk en zijn elke dag op pad in de wijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *