Helmondse luier wordt duur betaald

Met de invoering van Diftar per 1 januari in Helmond zullen huishoudens met luiers, in de praktijk veelal jonge gezinnen, financieel extra hard getroffen worden door de onevenredige toename van het restafval. Tot die conclusie kwam de meerderheid van de gemeenteraad van helmond en gaf het College van Burgemeester en Wethouders dan ook opdracht om daar snel een oplossing voor aan te dragen.

Scenario’s

Tijdens de commissievergadering op 1 april maakt de politiek in Helmond een keuze uit een viertal scenario’s. Bij scenario A vindt de gratis inzameling van de luiers in speciale luierzakken plaats op de milieustraat. Scenario B voorziet in inzameling in de wijk bij kinderdagverblijven en/of in openbaar gebied. Ook hier wordt gebruik gemaakt van afzonderlijke zakken. In scenario C is sprake van financiële compensatie van huishoudens met luiers en bij scenario D mogen luierzakken aangeboden worden naast de restafvalcontainer. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft een voorkeur voor scenario A. Dit is een tussenstap en geeft de tijd om komend jaar scenario B (inzameling luiers bij kinderdagverblijven) verder uit te werken. Scenario B is daarnaast een stuk servicevriendelijker voor de Helmonders dan telkens maar weer op afspraak (via website) naar die milieustraat te moeten rijden is het idee.

Luierrecycling

De luierinzameling brengt extra kosten met zich mee. Zet de 4 scenario’s op een rij dan zie je dat de kosten variëren van ruim €100.000 voor scenario A tot €550.000 voor scenario D. De gemeenteraad sprak zich ook uit voor het duurzaam verwerken van de aangeboden luiers. Volgens het college wordt met de huidige scenario’s geen milieuwinst behaald. Ingezamelde luiers kunnen, volgens het college, op dit moment niet apart verwerkt worden. Dat zal op zijn vroegst in 2023 het geval zijn. Mocht dat straks wel het geval zijn, dan zal luierrecycling twee keer duurder zijn dan nu het geval is. Luiers worden tot op heden verwerkt als restafval. De ontwikkeling rondom de luierinzameling zal in 2022 leiden tot een verhoging van de afvalstoffenheffing.

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Henk Klarenbeek - Redactie

Henk Klarenbeek Afd. Redactie Politiek

Dit artikel heeft 3 reacties

 1. Avatar
  Luuk Verberne Reply

  In plaats van eerst ergens over na te denken voordat je zaken uitvoert, is dat helaas in veel gemeenten niet het geval… Fijn dat er na 3 volle maanden in ieder geval over is nagedacht. Knap. Hopen op een snelle oplossing die niet wéér de inwoners diep in de portemonnee raakt (net zoals dat afgelopen 20 jaar heeft gewoon heeft gekund).

 2. Avatar
  Bart van der Zanden Reply

  Het is onduidelijk of we nu de luiers wel of niet bij de milieustraat mogen inleveren? Zo niet, wat is dan de compensatie of regeling tot er wel iets geregeld is? Zeker met een tweeling verzamelen we nogal veel luiers.

 3. Avatar
  Claudia Reply

  Vind dat de gemeente maar is moet gaan kijken na optie c inplaats van optie a en b deze leveren op dit moment alleen maar extra verplaatsing op van mensen mileustraat zit straks met afspraken gelijk vol en het word uiteindelijk op de zelfde manier verwerkt als het in de grijse bak gaat omdat het landelijke verwerkings punt van de luiers ook al vol zit en niks meer aan neemt. Dat is wat ze iedere keer aan geven dus wat heeft het voor een meerwaarde om het dan als nog apart in te leveren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *