De geschiedenis van het middeleeuwse kasteel van Helmond is opnieuw in kaart gebracht. Op dinsdagmiddag vijf april is het nieuwe boek gepresenteerd in het Helmondse kasteel. Het boek is tot stand gekomen door architectuurhistoricus  Wies van Leeuwen. Initiatief nemers van dit nieuwe boek over de kasteel historie, is het Museum Helmond, dat een groot gedeelte van het kasteel van Helmond in bezit heeft.

Waarnemend directeur van het museum Esther Hartzema heette alle genodigden van harte welkom, bij de presentatie van het nieuwe boek over het Helmondse kasteel. Nadat zij enige toelichting en uitleg had gegeven, aangaande het boek en de presentatie hiervan, werden eerst Wies van Leeuwen en zijn vrouw in de bloemen gezet.

Hierna kwam Wies van Leeuwen zelf aan het woord en nam de aanwezigen in zijn verhaal mee over de historie van het Helmondse kasteel. Het was een mooie les vaderlandse geschiedenis over ons mooie Helmondse kasteel, dat bij de mooiste tien van Nederland behoort.

Overhandiging eerste boek

Het eerste boek werd door Wies van Leeuwen, overhandigd aan burgemeester Elly Blanksma. Volgens de Bossche historicus, was er behoefte aan een echt publieksvriendelijk boek over de kasteelgeschiedenis in Helmond. Het is alweer ruim twintig jaar geleden dat er een boek is verschenen over ons monumentale kasteel. Bovendien is er de laatste twintig jaren, ook veel onderzoek verricht naar de lange historie van het bijzondere monument. Twintig jaar geleden was het vooral de wetenschappelijk onderbouwde historie waar de nadruk op werd gelegd, maar bij dit nieuwe boek  is de geschiedenis toegankelijker gemaakt en bovendien is er ook aandacht aan mooi beeldmateriaal besteed.

Feiten en feitjes

Het nieuwe boek Kasteel Helmond bevat ook de nodige nieuwe feiten en feitjes. Er zijn de afgelopen twee decennia veel onderzoeken gedaan naar de historie van het kasteel. Dat heeft er mede aan bij gedragen, dat  er meer nieuwe inzichten aan het licht kwamen, over het intern gebruik  van het kasteel door al die eeuwen heen.

100 Mooiste kerken

Wies  van Leeuwen heeft een aantal  jaren geleden ook het boek  De 100 Mooiste Kerken van Noord Brabant geschreven. In de negentiger jaren was hij als provincieambtenaar zeer betrokken bij het Helmondse Monumenten Inventarisatie Project. Daar werd toen het cultureel-historisch erfgoed uit 1850-1940 in kaart gebracht en geselecteerd om op de Monumentenlijst geplaatst te worden.

Het boek van Wies van Leeuwen, architectuurhistoricus, Kasteel van Helmond, Biografie van een waterburcht, is van nu verkrijgbaar bij de Ganzenveer in Helmond, bij het kasteel en museum in Helmond en verder in alle boekenwinkels in Nederland.

© Tekst en Foto’s Henk van Dijk

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Henk van Dijk

Henk van Dijk is de vaste fotograaf van Dit is Helmond In zijn werkzame leven was hij tot aan zijn pensionering, grond en luchtfotograaf bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook de vaste fotograaf van de Heemkundekring Helmont en een trotse militair Veteraan.

Dit artikel heeft 5 reacties

  1. Theo Timmers, Reply

    Dag Henk,

    Bedankt, ga ik zeker kopen, bij ons in de familie is nog een oude versie van kasteel Helmond uit de jaren zestig an de vorige eeuw deze was nl. van mijn ouders!

    Lees altijd met plezier je berichten.

    mvg, Th.Timmers.

  2. Marleen Klaus Reply

    Mooie reportage Henk, ik ga een keer kijken bij de Ganzenveer. Het kasteel is de trots van Helmond.

  3. E .V.Bemmel Reply

    Prachtig dat kasteel en wat hebben we daar veel gewandeld lang geleden.

  4. Willem- Egbert Boonstra Reply

    Dit is een mooi cadeau item na een bezoek aan het Kasteel met vrienden. Super.

  5. Gert H.M. Bouten Reply

    Weer een fantastische foto-impressie. Het boek ga ik zeker kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *