
Leger des Heils en SMO vragen aandacht voor Wereld Daklozendag
Het aantal dakloze mensen in Nederland stijgt dagelijks en de Wereld Daklozendag vraagt aandacht voor deze problematiek. Op donderdag 10 oktober stond dit thema op de agenda’s van het Leger des Heils Helmond en SMO regio Helmond. Deze organisaties vroegen op de Markt in Helmond voorbijgangers om een manifest te ondertekenen en om stil te staan bij deze thematiek. De strekking is dat dakloosheid iedereen kan overkomen. “Het is opvallend hoeveel mensen iemand in hun omgeving kennen die al dan niet tijdelijk dakloos is geweest.”
Op deze Wereld Daklozendag vraagt SMO en het Leger des Heils aandacht voor de daklozen. De Nederlandse overheid wil dakloosheid in 2030 volledig uitbannen en ondertekende de Europese verklaring tegen dakloosheid. Het Nationaal Actieplan Dakloosheid ondersteunt deze ambitie, maar dit thema moet duidelijker op de agenda komen. Daarvoor moet het initiatief ‘Huiskamer zonder dak’ zorgen.
Bij ‘Huiskamer zonder dak’ kunnen voorbijgangers in gesprek gaan over woononzekerheid en hun boodschap achterlaten op een groot tafelkleed. Dit initiatief wordt door heel Nederland uitgerold en ook Helmond doet mee. Op de Markt in Helmond kon je aanschuiven aan een lange tafel en je verhalen delen of luisteren naar een ervaringsdeskundige.
Verkeerde keuzes
Communicatiemedewerkster Patricia van Laerhoven van SMO (Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond. red) is vandaag op de Markt in Helmond te vinden. Haar doel is om meer “zichtbaarheid en bewustzijn” rond dakloosheid te creëren. “Dakloosheid is een groot probleem en het kan iedereen overkomen”, vertelt ze. “Het vooroordeel dat alle daklozen niet willen werken of zelf voor dit leven kiezen, klopt niet.”
Soms komen dakloze mensen in de problemen door verkeerde keuzes of een verslaving. Dat hoeft echter niet altijd de reden te zijn dat mensen hun huis verliezen: “We horen steeds vaker dat mensen na een scheiding hun woning verliezen. In deze tijd een nieuw onderkomen vinden, valt niet altijd mee vanwege de krapte op de woningmarkt en de hoge huurprijzen.”
Tijdelijk dakloos
De Wereld Dakloze Mensen Dag is geen nieuw initiatief, maar dit jaar wordt er meer aandacht aan het thema besteed. “Deze problematiek komt steeds meer in het nieuws en is ook een politiek speerpunt. In 2030 moet dakloosheid de wereld uit zijn in Nederland. Of dat behaald wordt, is nog maar de vraag.”
Denise Otten is activeringscoach bij het Leger des Heils in Helmond. Ze wil vandaag de problematiek rond dakloosheid onder de aandacht van Helmonders brengen. Dat valt niet altijd mee. “Sommige mensen denken dat we hen wat willen verkopen en lopen door. Tja, het blijven Helmonders hè?”, vertelt ze met een lach. “De mensen die blijven staan om een praatje te maken, delen vaak hun verhaal. Het is opvallend hoeveel mensen iemand in hun omgeving kennen die al dan niet tijdelijk dakloos is geweest.”
Manifest
Naast het delen van ervaringen en het belang van een dak boven je hoofd uitdragen, heeft deze dag nog een functie. Vandaag worden handtekeningen verzameld voor een manifest. ‘SamenThuis2030’ moet een einde maken aan dakloosheid onder jongeren. Otten: “De meeste mensen die ik spreek, zijn erg begripvol en begrijpen hoe nijpend de situatie voor dakloze mensen is. Zo sprak ik een aantal mensen die zelf dakloos waren geweest, maar zichzelf uit een diep dal wisten te trekken en nu een eigen woning hebben.”
Forse wachtlijsten
Neelke Adriaans is ambulant begeleidster bij SMO. Ze ziet vrijwel dagelijks meer mensen aankloppen voor onderdak bij de nachtopvang. “We hebben met forse wachtlijsten te maken”, zegt ze. “Negen maanden is geen uitzondering. We kunnen mensen in de nachtopvang een plek aanbieden waar ze kunnen slapen. Maar we hebben slechts tien plekken beschikbaar. Als er vijftien mensen aan de poort staan, moeten we er dus vijf weigeren. Vrouwen krijgen sowieso voorrang.”
Hoop opgeleverd
Als het kouder wordt en de nood hoger is, komt in Helmond een extra opvanglocatie vrij waar veertig mensen van de nachtopvang gebruik kunnen maken. SMO probeert mensen die op de wachtlijst staan alvast voor te bereiden op hun nieuwe onderkomen. Dat valt niet altijd mee, stelt Adriaans: “We willen mensen zoveel mogelijk begeleiden in de aanloop van hun komst naar SMO. Zo maken we bijvoorbeeld een postadres voor ze aan en blijven we met hen in gesprek. Maar omdat deze mensen geen vaste verblijfplaats hebben en niet altijd over een werkende telefoon beschikken, is het maken van afspraken en het bieden van hulp lastig.”
Het loopt deze donderdag niet storm bij de Helmondse editie van ‘Huis zonder Dak’. Het is rustig op de Markt. Maar Adriaans is hoe dan ook blij hier vandaag te staan: “Het onderwerp dakloosheid is vandaag zichtbaar gemaakt. Daarnaast konden een hoop hun verhaal delen. Dit initiatief heeft dus hoe dan ook een hoop opgeleverd.”
Foto’s: Dit is Helmond
Tip de redactie
Ditishelmond.nl
Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Altijd Dichtbij!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00