We zijn 75 jaar bevrijd, zij die hun leven gaven mogen we nooit vergeten

Dinsdag zijn we exact 75 jaar bevrijd nadat we die vrijheid voor vijf jaar kwijt waren in Tweede Wereldoorlog. De verhalen van die jaren ken ik, maar de ervaring van het verliezen van mijn vrijheid heb ik niet. Toch vind ik dat ik dat mijn generatie nooit de mensen mag vergeten die hun leven gaven voor onze vrijheid.

Om de offers die in ons land zijn gebracht goed te zien is het belangrijk om één keer in je leven naar de Amerikaanse begraafplaats in Margraten te gaan. Daar liggen ruim 8.000 soldaten begraven die hun leven gaven voor mensen die ze niet eens kenden, in een land waar ze wellicht nog nooit geweest waren, waar ze misschien nog nooit van gehoord hadden. Toch stapten zij op de boot of in het vliegtuig om ons en Europa te bevrijden.

Vrijheid is voor ons zo normaal

Ik mag me een gelukkig man prijzen dat ik al bijna 20 jaar van een vrijheid kan genieten, die voor mij zo normaal lijkt. Naarmate ik ouder word, besef ik mij meer en meer dat het helemaal niet zo gewoon is. Zelf heb ik het geluk gehad dat ik al meerdere reizen heb kunnen maken en ook heb kunnen zien hoe gemakkelijk je je eigen vrijheid kunt verliezen. Maar je vrijheid verliezen zoals vele opa’s en oma’s hebben meegemaakt, dat ken ik niet.

Mensen die mij kennen, weten dat ik een grote interesse heb voor de Amerikaanse cultuur, geschiedenis, politiek en eigenlijk alles dat met de Verenigde Staten te maken heeft. Het bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats, een jaar of 10 geleden, maakte op mij als kind een grote indruk. De lange rijen met witte kruizen, elk kruis één soldaat. Veel middelbare scholen en basisscholen gaan naar Den Haag om te laten zien hoe de politiek werkt in Nederland. Eigenlijk zouden we ook zo’n schoolreis naar Margraten moeten invoeren, om de nieuwe generaties van jongs af aan al te laten beseffen en onthouden dat zij nu wel gewoon naar school kunnen, kunnen sporten en vrij rond kunnen lopen, omdat die soldaten hun leven gaven.

We vieren het anders, maar de herinneringen zijn hetzelfde

Door het coronavirus zal dit speciale jaar van de bevrijding anders lopen dan we gedacht hadden. Geen Bevrijdingsfestival, geen grote bijeenkomst in Amsterdam met dodenherdenking de dag ervoor. We blijven met zijn allen thuis. De viering zal dus anders zijn, de herinneringen zullen blijven en we zullen het nooit vergeten. En hopelijk maken we het nooit meer mee.

Thank you for your service (dank voor uw dienst)

 

Tip de redactie

Ditisonzewijk.nl – Helmond – Omroep Helmond

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Columnist Liam Toll

Met zijn wekelijkse column behandelt Liam verschillende onderwerpen die spelen in Helmond. Van sport tot politiek en van natuur tot geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *