Antoon van Dijkschool strijdt mee in Batterijen Battle

De Helmondse Antoon van Dijkschool doet mee aan de Batterijen Battle, een landelijk initiatief van de non-profitorganisatie Stibat. “Het is niet alleen fun om er aan mee te doen, tegelijk willen we de leerlingen en ouders ook een stukje milieubewustzijn meegeven”, zegt gebouwenbeheerder en conciërge Wim van Eck.

Vandaag start de tweede landelijke Batterijen Battle van de Stichting Stibat Services. Zo’n 270 basisscholen in Nederland zetten zich in om een nieuw inzamelrecord te vestigen. Ze strijden voor de winst en tegelijkertijd dragen de scholen zo bij aan een beter milieu. De Helmondse Antoon van Dijkschool aan Berkveld in de wijk Brouwhuis is een van de deelnemende scholen. “Het is de tweede keer dat we meedoen”, vertelt Wim van Eck, die de actie op school heeft geïnitieerd. “Vorig jaar zamelden we vijfhonderd kilo batterijen in, en natuurlijk willen we daar dit jaar overheen gaan. Prachtig om te zien dat kinderen ‘s morgens op school komen met zakken vol batterijen.”

Kwartje per kilo

Vorig jaar stond de inzamelton op een wat minder prominente plek in de school, aldus Wim. “Dit jaar heb ik gekozen voor een centrale plek in de hal. We hebben daar een mooie presentatie opgebouwd met materialen die we van Stibat hebben gekregen. De tonnen, posters, stickers, noem maar op. Er zijn momenteel vier inzameltonnen beschikbaar, maar we kunnen altijd nog bijbestellen. Bovendien krijgen we ook een meter om bij te houden hoe vol de tonnen zitten. Een volle ton weegt zo’n zeventig tot tachtig kilo. De actie loopt tot en met 24 november. Daarna worden de tonnen ergens in december opgehaald door een speciale vrachtwagen van Stibat.”

De posters zijn beschikbaar gesteld door de Stichting Stivat Services

Gewogen

“De tonnen worden vervolgens in de vrachtwagen gewogen en de school krijgt een kleine vergoeding van 25 eurocent voor elke ingezamelde kilo”, vervolgt Wim. “Natuurlijk is dat leuk, maar uiteindelijk draait het vooral om de actie zelf. En kinderen en hun ouders te enthousiasmeren om milieubewust bezig te zijn. De ingezamelde kilo’s batterijen worden gedeeld door het aantal leerlingen van de school om een winnaar te kunnen bepalen. Vorig jaar haalden wij bijna vijfhonderd kilo op. Eén school speelde het klaar om zeventien kilo per leerling op te halen, dat is extreem veel. Dat zal dan wel een relatief kleine school zijn geweest.”

Mooie prijzen

Uiterlijk 21 december maakt Stibat de uitslag bekend. Natuurlijk zijn er ook mooie prijzen te winnen. Wim: “De winnende school mag met alle kinderen en het personeel een dag naar de Efteling. Bovendien zijn er drie tweede prijzen te winnen: een Mad Science Techniekdag. Daarbij wordt de school omgetoverd tot laboratorium. Maar goed, het gaat natuurlijk vooral om aandacht te vragen voor het milieu en om de batterijen een tweede leven te geven. Een prijs zou dan een mooi extraatje zijn voor de kinderen.”

95 duizend kilo

Vorig jaar leverden 267 basisscholen een indrukwekkende bijdrage aan de nationale batterijrecycling, door bijna 95 duizend kilo lege batterijen in te zamelen. Dit is ruim 2% van alle in Nederland ingezamelde batterijen. Dat toont wel de indrukwekkende bijdrage van de Batterijen Battle aan de nationale inspanningen voor batterijrecycling. Hiermee voorkwamen de ‘batterijhelden’ de uitstoot van 4,5 miljoen kilo giftige stoffen en 61 duizend kilo CO2.

Belang van recyclen

Volgens onderzoek van Stibat weet zo’n 39% van de Nederlanders niet dat ze lege batterijen kunnen inleveren op de plek waar ze deze kopen. Daarnaast is 45% zich niet bewust waarom het recyclen van lege batterijen zo belangrijk is. “Door batterijen gescheiden in te leveren bij een inleverpunt van Stibat, geven we waardevolle metalen een tweede leven”, aldus de stichting. “Bijvoorbeeld als fiets, pan of kaasschaaf. Hiermee hoeven er minder grondstoffen uit de natuur gewonnen te worden. De Batterijen Battle draagt deze essentiële kennis over aan kinderen, die op hun beurt deze informatie enthousiast delen met hun gezin, familie en omgeving.”

Concrete inleverinstructies

Om het inzamelen meteen goed te leren, gebruikt de Batterijen Battle hele duidelijke inleverinstructies. Iedere leerling van de Antoon van Dijkschool krijgt een folder waarin duidelijk staat afgebeeld welke batterijen je wel en niet op school mag inleveren. De folder is onderdeel van het startpakket dat elke deelnemende basisschool ontvang. Dat pakket bevat ook nog voorbeeldbrieven, posters en een ‘kilo-meter’ waarop scholen hun ingezamelde kilo’s kunnen bijhouden. Ook ontvangen de deelnemende scholen speciale, veilige inzamelvaten. Nieuw dit jaar is het lespakket dat specifiek voor de Batterijen Battle is ontwikkeld en door Stibat ter beschikking wordt gesteld. Hierin wordt onder andere het belang van recycling nog eens benadrukt. Wie lege batterijen gescheiden inlevert, draagt bij aan een beter milieu.

Meer informatie over de Batterijen Battle vind je op www.legebatterijen.nl/batterijen-battle.

Foto’s: Wim van Eck/Antoon van Dijkschool

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *