Column Klimaatburgemeester: ‘Ecotoerisme’

Ben je een mestkever in Brandevoort? Een mug uit Dierdonk? Ben je als hommel neergestreken in Brouwhuis? Een wesp woonachtig in Mierlo-Hout? Ben je een vlinder uit de binnenstad? Een mot uit Helmond-Noord? Een sprinkhaan die zich meestal beweegt rondom het HAC-terrein in de Stiphoutse bossen of een bijtje uit de Rijpel? In alle gevallen is er goed nieuws.

Sinds kort is er speciaal voor jullie een nieuwe vakantiebestemming. Op het Tö Holscherplein is een gigantisch, spik-splinter-nieuw, insectenhotel verrezen, omgeven door mooi aangelegde plantsoenen die er nu wat kaal uitzien maar binnenkort als de zon een beetje meewerkt, volop in bloei staan. De plantjes zien er nog kwetsbaar uit maar als de voetballende jeugd een beetje oplet en over de gebaande paadjes loopt, dan komt het helemaal goed.

Bezienswaardigheden in de nabije omgeving zijn er voldoende. Zo is de Heistraat een vindplek voor uitgestald fruit en andere zoetigheden. Er zit een Chinees restaurant vlakbij waar de gembersiroop uit de bakstenen gevel wasemt. Het Tö Holscherplein is overigens al een poosje een populaire toeristische trekpleister voor wantsen. Deze halfvleugeligen vormen eigenlijk een onderorde van de insecten.

Ook de bladluis en de cicaden behoren tot deze groep. Jazeker, u hoort het goed. Het lijkt dan wel allemaal super woke te zijn in biodivers Nederland, maar zelfs in de insectenwereld heerst hiërarchie en wordt er flink op los gediscrimineerd. Grote kans dus dat er met de komst van al die fladderende reizigers een uitreis van de oorspronkelijke bewoners ontstaat.

Uil pleit voor diversiteit

In het Bakels bos wordt naar alle waarschijnlijkheid een opvanglocatie geopend voor wantsen in alle soorten en maten en andere onwelkome uitgeprocedeerde insecten. Vaste bewoners zoals de eekhoorn, verschillende vogelsoorten en de veldmuis kunnen bezwaar aantekenen. Maar de verwachting is dat met het oog op de voedselvoorziening en het ecosysteem de deur wagenwijd open wordt gezet. In een met spoed belegde bijeenkomst pleitte de uil (gelukkig niet die van Minerva) voor versterking van het ecologisch evenwicht. De moraal van het verhaal aldus de wijze uil, die altijd wat gezwollen taalgebruik bezigt: ‘hoe diverser een gebied, hoe beter onze planten- en dierenwereld bestand is tegen klimaatverandering, ziektes en plagen’. En zo lijkt alles op het nippertje toch goed te komen, pfff…

Foto en tekst: Brigitte van de Koevering, Klimaatburgemeester Helmond

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Ivo Mikkers - Redactie

Ivo Mikkers Redactie ondersteuning DitisHelmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *