“Excuses voor slavernijverleden wellicht op zijn plaats”

Onlangs berichtte Dit is Helmond over de rol die diverse Helmondse families wellicht hebben gespeeld in het slavernijverleden van de stad. Donderdag besloot de gemeente Helmond om die rol daadwerkelijk te gaan onderzoeken.

Welke rol speelde Helmond nu werkelijk in de geschiedenis van de slavernij? De gemeente laat dat nu onderzoeken. Dat besluit nam de gemeente afgelopen donderdag, tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota. Burgemeester Elly Blanksma zet zich daarbij persoonlijk in om die rol van de gemeente Helmond boven water te krijgen. “Daaruit kan blijken dat excuses wellicht op zijn plaats zijn”, aldus Blanksma.

Vragen aan college

Onlangs stelde de lokale politieke partij Mi Hellemonders, mede door de berichtgeving van Dit is Helmond, vragen aan het College van B en W omtrent het slavernijverleden van verschillende Helmondse families. Raadslid Herbie Guldenaar en Burgercommissielid Wilbert Linders wezen namens Mi Hellemonders het college op dit minder florissante verleden. Daarom stuurden zij enkele vragen naar het college van B en W.

Zo vroeg men zich af of  de gemeente bekend is met dat slavernijverleden en de rol die diverse Helmondse families daarin hebben gespeeld. Het zou daarbij gaan om de families Wesselman, Fentener van Vlissingen, Bots en zelfs gemeentebestuurder Jan Goddard Biertempel. Ook vroeg de partij zich af of de gemeente overweegt om excuses aan te bieden voor dat slavernijverleden.

Monument

Tenslotte vroegen Guldenaar en Linders zich af of de gemeente al heeft overwogen om een slavernijmonument in de gemeente Helmond te laten maken en plaatsen. Donderdag reageerde de gemeente voor het eerst op de vragen. Onder meer met de beslissing om een onderzoek uit te laten voeren naar het slavernijverleden van Helmond. Of de bewuste Helmondse families nog gaan reageren, is op dit moment onbekend.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond John Janssen - Redactie

Eindredacteur Dit is Helmond

Dit artikel heeft 2 reacties

  1. Halk Reply

    Ochochoch……moet nu serieus elke gemeente excuus gaan maken? Wat is het volgende, elke individuele inwoner?
    Goed is goed hè, we weten het nu wel.

  2. Eddy Reply

    Rijd Blanksma niet een mooie Tesla met een batterijen waarvan de grondstoffen in Congo door slavenhandjes uit de grond zijn gehaald? Wellicht daar ook je excuus voor maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *