Helmond krijgt een gemeente regisseur inburgeringstraject

Vanaf 1 januari 2022 treedt de nieuwe Wet Inburgering 2021 in werking. Iedereen die vanaf die datum in Nederland een verblijfsstatus krijgt, valt onder deze nieuwe wet. Het doel is dat alle inburgeraars snel en volwaardig meedoen in de Nederlandse maatschappij. Binnen de arbeidsmarktregio Helmond-de Peel wordt samengewerkt met als uitgangspunt ‘Lokaal wat kan, regionaal wat moet’.

Ten opzichte van de oude wet (2013) zijn er een aantal belangrijke wijzigingen. Een van de belangrijkste is dat gemeenten voortaan de regie voeren over het inburgeringstraject. Nu nog zijn de inburgeraars zelf verantwoordelijk voor hun traject.

Daarnaast krijgt iedereen een traject op maat. Aan de hand van een persoonlijke, brede intake wordt er een Plan Inburgering en Participatie (PIP) opgesteld. Voor dit laatste gaat Helmond een trajectregisseur Inburgering aanstellen. Daarnaast volgt en toetst de trajectregisseur of de inburgeraar op de juiste route zit en op schema ligt.

Voor de inrichting van het inburgeringsproces, werken de gemeenten binnen de arbeidsmarkt Helmond-de Peel nauw samen met verschillende uitvoeringsinstanties zoals welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen en Senzer.

Routes

Er worden drie routes ingericht, zodat iedereen kan inburgeren:

  • De Onderwijsroute; gericht op het zo snel mogelijk behalen van een schooldiploma. Deze route wordt bovenregionaal vormgegeven. De gemeente Eindhoven is hierin de kartrekker.
  • De B1 route steekt in op het behalen van taalniveau B1, in combinatie met (vrijwilligers)werk. Het taalaanbod in deze route wordt door het ROC ter AA verzorgd.
  • De Zelfredzaamheidsroute is voor díe inburgeraars waarbij de eerdergenoemde routes geen uitkomst bieden. De landelijke organisatie Stavoor neemt hier het taalaanbod voor haar rekening.

Aandachtspunten

Binnen de arbeidsmarktregio Helmond-de Peel heeft een uitgebreide voorbereiding plaatsgevonden en is een basisproces inburgering ingericht. Daarbij is gebruik gemaakt van bestaande kennis en expertise van de diverse uitvoeringspartners. De statushouders die onder de nieuwe wet valle, stromen in 2022 druppelsgewijs in. Dat geeft de gemeente de ruimte om het basisproces te vervolmaken.

Een ander aandachtspunt is dat de instroom van statushouders wisselt. Daarbij is niet te voorspellen welke inburgeringsroute zij zullen gaan volgen. Dit kan dan weer leiden tot onzekerheid over de financiering.

Ook is er de komende jaren nog sprake van mensen die vallen onder de huidige wet uit 2013. Deze groep wordt ook wel de ‘ondertussengroep’ genoemd. Zij zijn nog zelf verantwoordelijk voor hun inburgeringsproces. Van rijkswege zijn voor deze groep financiële middelen beschikbaar.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *