Helmond Sport toont karakter in kleurloos voetbalseizoen

Publiek, juichen en samen een overwinning vieren. Het zijn allemaal dingen die afgelopen seizoen in de voetballerij enorm gemist werden. De spelers en staf stond geen kolkend stadion, maar een wekelijkse PCR-test te wachten. Helmond Sport toonde zich dit seizoen strijdbaar tot letterlijk de allerlaatste wedstrijd. We nemen het seizoen van de Helmondse club nog eens door waarin diepte- en hoogtepunten elkaar in rap tempo opvolgden.

Onzekere voorbereiding

Het seizoen start voor de Helmond Sport midden juli, als er meerdere oefenwedstrijden op het programma staan tegen amateur- en profclubs. Met een gehavende selectie en nog weinig spelers die officieel onder contract staan beginnen ze aan seizoen 2020/2021. Het woord ‘testspelers’ mag in Helmond en omstreken ook niet vergeten worden. In de voorbereiding liet de club veel spelers meelopen en bekeken om te bekijken of deze spelers ook in aanmerking zouden komen voor een contract.

Lance Duijvestijn tekent contract bij Helmond Sport

Speler Lance Duijvestijn. Foto: Helmond Sport Archief

Onder andere spelers als Lance Duijvestijn, Karim Loukili en Boyd Reith waren in de eerste periode dit seizoen nog proefspelers. Deze spelers werden gecontracteerd, en bleken later in het seizoen de motoren van de Helmondse ploeg. Ook linksback Dean van der Sluys werd gecontracteerd, terwijl talentvolle spits Jelle Goselink werd gehuurd van Almere City. De samenwerkingsverbanden met KV Mechelen en VVV Venlo leverden ook tal van spelers op. Helmond Sport wist Belgen als Alec van Hoorenbeeck, Gaétan Bosiers, Maxime De Bie en Arno van Keilegom te huren van KV Mechelen. Ook huurde de club een aantal spelers van Venlo: Jessy Hendrikx, Joël Roeffen en Ramon de Wilde kwamen in de zomer over, terwijl in de winter Aaron Bastiaans nog werd aangetrokken.

Taaie ploeg

Na een stroeve en behoorlijk wisselvallige start van het seizoen met onder andere het gelijkspel tegen rivaal FC Eindhoven, weet de ploeg van trainer Wil Boessen zich richting de winterperiode op te richten tot taaie ploeg om te verslaan. In de maanden december en januari wordt niet verloren. Een knappe comeback in het thuisduel tegen FC Dordrecht zegt genoeg over de veerkracht van het team in die maanden. Ook werd er ruim met 4-0 gewonnen van FC Den Bosch.

De maand maart begint een stuk minder goed. De ploeg van Boessen maakt een enorme slipper tegen NEC en verliest thuis met 0-7 van de Nijmegenaren. De volgende wedstrijd wordt wat ongelukkig in de laatste minuten verloren van NAC met 3-2 in Breda.

Race voor de periode

De laatste periode van het seizoen geldt voor Helmond Sport als de beste periode van het seizoen. De Helmondse ploeg toont een ‘grauwte smoel en ginne skrik’. Jong ploegen als AZ en FC Utrecht worden verslagen, terwijl er tegen Jong Ajax gelijk wordt gespeeld. Op het kunstgras bij Excelsior wordt knap 0-3 gewonnen.

Spelers als Lance Duijvestijn en Boyd Reith blinken uit, ook Arno van Keilegom en Karim Loukili zorgen dit seizoen al voor het nodige gevaar aan de Helmondse zijde.

Met twee lastige wedstrijden bij Volendam en Cambuur uit, lijkt de droom voor een 4e periodetitel in duigen te vallen. Er wordt na een goede start in Volendam, toch fiks verloren met 5-1. Ook in Leeuwarden tegen Cambuur stuit Helmond Sport op een fikse nederlaag van 4-1. Ondanks dat hebben concurrenten onderling ook weer de nodige punten laten liggen en dus blijft de droom in deze fase van het seizoen stiekem in leven.

De Derby

In de week die in het teken stond van een voetbalicoon, won Helmond Sport in de slotminuten van de wedstrijd de burenruzie tegen FC Eindhoven. Lang leek het ernaar uit zien dat ook deze derby in een doelpuntloos gelijkspel zou gaan eindigen, maar toen Van Hoorenbeeck in de slotseconde van de wedstrijd de bal binnenkopte uit een corner was het feest in Helmond. Supporters kwamen massaal naar het stadion en lieten zich uitbundig horen met spreekkoren en vuurwerk.

Periodetitel uit zicht

Na de gewonnen wedstrijd tegen FC Eindhoven stond Helmond Sport nog een zeer zware horde in Deventer te wachten. Er moest namelijk gewonnen worden om nog iets te kunnen betekenen in de 4e periode. Al zou er gewonnen worden, kon Helmond Sport een serieuze gooi doen. Als er verloren of gelijkgespeeld zou worden, was het sprookje in één klap over.

De zondagmiddagwedstrijd begon nog goed voor Helmond Sport dat op voorsprong kwam. Het verloor na de goal eigenlijk alle grip en kreeg al snel de 1-1 om de oren. In de tweede helft liep Go Ahead Eagles over de Helmondse enclave heen en werd de score uitgebreid naar 5-1. De periodetitel is uit zicht na een flinke reeks sterke wedstrijden.

Venijn in de staart

Hoewel Helmond Sport een goed seizoen rustig lijkt te gaan af sluiten, in de laatste twee wedstrijden zit het venijn hem toch echt in de staart. Thuis wordt er gelijkgespeeld tegen TOP Oss. De allerlaatste wedstrijd in de competitie voor Helmond Sport is er een in Doetinchem tegen De Graafschap. De Graafschap kan promoveren naar de Eredivisie als het wint van de mannen van Boessen.

Helmond Sport zag de laatste twee wedstrijden een kans voor de 2e en 3e doelman om zich te bewijzen, door vertrek van Van Gassel. Waar Mantel keepte in de wedstrijd tegen Oss, keepte Koot in de wedstrijd tegen De Graafschap.

Op een natte woensdagavond toont Helmond Sport zich zeer strijdbaar, en lijken niet zomaar te willen toegeven aan een feestje in Doetinchem. Met man en macht verdedigt de ploeg van Boessen zich door de wedstrijd heen, die tussendoor drie kwartier gestaakt werd door heftige regenval. Koot pakte een hoofdrol in het duel met veel belangen, hij stopte veel kansen en liet het doel schoon. De wedstrijd eindigde in 0-0 en niet De Graafschap, maar Go Ahead Eagles promoveert door deze uitslag.

v.l.n.r Frank van Kempen, Wim Ribbens, Wil Boessen, Remco van der Heijden, John Koolen. Foto: Helmond Sport Archief

Geen grijze muis

Helmond Sport toont zich sinds jaren niet als een grijze muis in de Eerste divisie. Het toonde bij vlagen goed voetbal en met spelers als Reith, Duijvestijn, Loukili en Van Keilegom zit er weer muziek in het elftal. Ook Helmonder Vereijken en Belg Van Hoorenbeeck toonden zich tot zeer gewaardeerde krachten. Een deel van deze namen zal dan ook worden gezien als bouwstenen voor komend seizoen. Kortom: een goed seizoen voor Helmond Sport waarin het met beperkte middelen toch met leuk en goed voetbal knokte.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Bram van Doorn

Bram van Doorn volgt Helmondse sporters en sportverenigingen voor DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *