Jeugd in financiële problemen door digitaal kopen op afbetaling

Jeugd raakt steeds vaker in financiële problemen door digitaal kopen op afbetaling. “Juist in deze tijd is het extra belangrijk dat kinderen leren wat de waarde van geld is. Dat ze daarmee om leren gaan. En dat begint thuis. Op school gaat dat door. Net zolang tot het goed gaat. Want teveel mensen raken in financiële problemen. We moeten dat in een vroeg stadium zien te voorkomen”, zegt burgemeester Elly Blanksma. In Helmond zijn deze week verschillende activiteiten in het kader van de Week van het Geld.

Maandag is de Week van het Geld geopend door Koningin Máxima, erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken. De wereld wordt steeds digitaler. Online winkels zijn altijd open, steeds meer kinderen krijgen hun zakgeld digitaal en jongeren betalen met hun mobiele telefoon. Daarom is het thema van de Week van het geld dit jaar: van doekoe tot digi!

Burgemeester Blanksma is ook voorzitter Raad van Toezicht van het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting( Nibud). Ze weet als geen ander hoeveel mensen in de zorgen zitten vanwege geldgebrek. “Ik doe regelmatig huiskamergesprekken en hoor dan schrijnende verhalen. Over mensen die ’s morgensvroeg voor 8 uur bij de supermarkt overschotten ophalen, mensen die niet kunnen reizen en daarom ouders die verder weg wonen, niet meer zien. Gelukkig hebben we voorzieningen zoals Super Sociaal, Leger des Heils en Humanitas maar het gaat erom dat deze mensen hun zelfwaarde verliezen. Ze hebben geen regie meer over hun eigen leven.”

Volgens Blanksma gaat het in Helmond om 4500 inwoners, dat is 1 op de 10 inwoners. “En je kunt gerust hetzelfde aantal noemen van inwoners die regelmatig in het rood staan en er tegenaan zitten.”

Afbetaling

Uit onderzoek blijkt dat de ellende al vroeg begint. Vaak is het generatiebepalend. Maar door de digitale wereld hebben jongeren niet meer in de gaten wat ze uitgeven. Zo durft 13 procent van mbo’ers  toe te geven dat hij/zij momenteel financiële problemen heeft.

40 procent van de studenten koopt zo nu en dan tot vaak op afbetaling. Van de studenten die weleens op afbetaling kopen, geeft 64 procent aan dat het nooit voorkomt dat ze niet op tijd kunnen terugbetalen. Voor 36 procent vormt dit soms tot vaak een probleem. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Wijzer in geldzaken, uitgevoerd onder 1000 mbo-studenten.

Vroegsignalering

De gemeente Helmond, LEVgroep en woningcorporaties werken samen. Ze proberen al in een vroeg stadium signalen op te pakken van iemand die geldproblemen lijkt te hebben. “Vroegsignalering is dé manier om te voorkomen dat betalingsachterstanden verder oplopen en zich ontwikkelen tot een problematische schuldsituatie. Het komt voor dat mensen vier of vijf jaar wachten met hulpvragen totdat de schuld is opgelopen tot 30.000 euro”, weet Blanksma

Budgetbeheer en -coaching

De gemeente zet in op preventie om inwoners te ondersteunen en begeleiden bij geldproblemen. Daarom is vorig jaar een pilot gestart. Inwoners (met een minimuminkomen) die nog niet in een schuldentraject zitten krijgen budgetbeheer en -coaching aangeboden. Blanksma: “Dit doen we, omdat deze inwoners zelf niet in staat zijn om particulier een budgetcoach in de arm te nemen. Terwijl dit wel de oplossing kan zijn. Doel van de pilot is dus het voorkomen dat geldzorgen erger worden en mensen begeleiden naar financiële zelfstandigheid.”

Jongeren praten over geld

Jongeren van 18 jaar in Helmond krijgen een flyer toegestuurd met daarin allerlei informatie rondom financiële zaken die ze moeten regelen als ze 18 jaar zijn. Op het Dr. Knippenberg college wordt een dialoog gevoerd over armoede en schulden. Daar komen vragen aan bod zoals: “Ik weet niet goed wat er op mij afkomt wanneer ik 18 word”. Welke (financiële) verantwoordelijkheden heb je? Wat doe je als je je bijbaan door de coronacrisis verliest? Durf je te praten over schulden en armoede?

Stichting Discussiëren Kun Je Leren en gemeente Helmond nodigen mbo studenten uit om het taboe op het praten over omgaan met geld, schulden en armoede te doorbreken. Donderdag komt een dertigtal scholieren naar de raadszaal om samen met burgemeester Blanksma en directeur van het Nibud Arjan Vliegenthart over geldzaken te praten.

D’n Ouwe Sok

Stichting D’n Oude Sok zamelt geld in om de 2.500 kinderen die in Helmond onder de armoedegrens wonen een onvergetelijk dag te bezorgen. Dat gebeurt samen met heel Helmond. Op 2 en 3 april wordt gestreden voor het wereldrecord Langste Waslijn met Sokken. In dit weekend wordt er niet alleen heel veel aandacht gevraagd voor kinderen die opgroeien in armoede, maar worden ook allerlei activiteiten georganiseerd om zoveel mogelijk geld op te halen. Dat is onder andere bestemd voor de Stichting Leergeld die kinderen van ouders met financiële problemen op weg helpt.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *