Lokaal Sociaal op ROC Ter AA Nieuwveld

Elke woensdag organiseren leerlingen van diverse opleidingen van het ROC Ter AA de ouderenmiddag Lokaal Sociaal. Dit is Helmond ging met wijkreporter Hans Choufoer en verslaggever Hélène gezellig sociaal naar het ROC-lokaal op het Nieuwveld.

Niveau 2 laat het zien!

Normaliter staan de studenten van Zorg en Welzijn niveau 3 en 4 paraat om de middagen van Lokaal Sociaal te organiseren. Docent Loes Musch vertelt waarom nu per toeval de beurt was aan Helpende Zorg en Welzijn niveau 2: “Rooster-technisch lukte het niet om voor deze ronde studenten van niveau 3 of 4 in te schakelen. Dus kwam niveau 2 in beeld. Voor het ROC een buitenkans om ook deze studenten de mogelijkheid te geven zich binnen school met een doelgroep bezig te houden. Het blijkt dat ook studenten van niveau 2 deze middagen kunnen en willen dragen. Het zijn vooral doeners en aanpakkers en dat is heel goed terug te zien.”

Schoolproject

Docent Harold Meulendijks praat vol passie over ‘zijn’ schoolproject. Ongeveer 5 jaar geleden begon hij met werven van bezoekers voor Lokaal Sociaal. Nu is het een goedlopend project en is er, vanwege de grote belangstelling, zelfs een bezoekersstop. De tijd die Harold samen met de andere docenten, vrijwilligers en studenten in Lokaal Sociaal investeerde, heeft zich dubbel en dwars terugverdiend. “Dit hoort bij het maatschappelijk ondernemen in het onderwijs. Ik ben dan ook ontzettend trots op het project en op de studenten en bezoekers dat het project is aangeslagen”, vertelt Harold. “Elke groep start voor tien middagen. Deelname voor de bezoekers is gratis. De kosten worden gedragen door school zelf. Er zijn wel wat ‘voorwaarden’ voor aanmelding als bezoeker; men is 55+, zelfredzaam en mobiel.”

De laatste van de tien

Elke nieuwe groep studenten gaat tien middagen aan de slag. Vandaag is het de laatste van de tien. In het nog te maken reflectieverslag blikken ze straks terug op wat ze gedaan en geleerd hebben. Stagiaire Senna vertelt; “De leukste activiteit vond ik het zingen, dat had ik niet verwacht. Ik ben niet zo’n zanger en de liedjes ken ik ook niet allemaal. Maar ik vond het top te zien dat de bezoekers zich zo vermaakten. En eerlijk gezegd was het af en toe zelfs hilarisch. Door mee te doen aan dit schoolproject heb ik ontdekt dat ik graag omga met ouderen. Maar ik wil ook nog andere doelgroepen bekijken.” Studenten die aan dit schoolproject meedoen, komen regelmatig nog eens langs. Ook deze groep belooft om ‘mee en dan’ terug te komen.

Middagje doen

Rond 12.30 uur komen de studenten naar het lokaal. Dan moeten namelijk nog de laatste dingen voorbereid worden, taken verdeeld en boodschappen gedaan. Met het organiseren van deze middagen leren de studenten contacten maken, gesprekstechnieken, gespreksonderwerpen zoeken en de doelgroep kennen. Activiteiten zijn veel gericht op creativiteit; denk aan bloemschikken, kleuren voor volwassenen en zingen. Daarnaast is er regelmatig een quiz of een bingo. Ook bewegingsactiviteiten en koken horen bij het programma.

Al anderhalf jaar

Jet, de twaalfjarige dochter van docent Harold, komt al anderhalf jaar trouw elke woensdag. Ze vindt het fijn om hier te zijn en met de ouderen om te gaan. “Senioren vind ik aandoenlijk. Ik ben hier heel graag. Ik weet dat ik ze niet allemaal even lang kan zien, dus ik vind de tijd die ik met ze heb heel fijn. Met ze zingen, knutselen of tekenen doe ik graag. Zelf teken ik ook erg veel en leer daar graag over. Als je gaat nadenken over wat tekenen echt is, dan weet je pas wat je aan het doen bent. Misschien ga ik later wel een kunstzinnig beroep doen. Maar eerst ga ik voor een goede opleiding.”

Wijkbewoners

De bezoekers zijn bewoners uit de wijk. Mieke Kolenberg, bekend in de wijk vanwege haar vele vrijwilligerswerk, is niet alleen bezoeker. “Ik ben een echte regelhen”, lacht Mieke. “Na de coronatijd moest er flink gepromoot worden. Dus ik ging mee flyeren en zorgen dat mensen hier naartoe kwamen.” Harold vult aan: “Mieke is de aandrijver vanuit de doelgroep. Zij zorgt voor de nodige mond-tot-mondreclame.” De trouwe bezoekers spelen altijd volop ‘het spel mee’ in dit project. “De groep ouderen blijft en de groep studenten wisselt. Elke keer komen dan dezelfde vragen van studenten. En draaien de ouderen dezelfde verhalen af. Maar die rol spelen ze met alle plezier”, zeggen Harold en Loes. “Daarnaast geven de ouderen veel tips. Ze zijn hartstikke kritisch en delen dat met de studenten. Hun opmerkingen nemen de studenten vaak eerder aan dan die van ons.”

Foto’s: Hans Choufoer

Lees ook: ROC Ter AA/GOO bieden opleiding Kindprofessional aan

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *