Spoedzorg verminderen door inzet van app

Vanaf februari 2021 start een publiekscampagne voor de app  ‘Moet ik naar de dokter.nl’. Het Elkerliek Ziekenhuis, Huisartsenposten Oost-Brabant, Savant Zorg, De Zorgboog, GGZ Oost-Brabant, GGD BZO, CZ en de huisartsen in de regio voeren deze campagne samen om de druk op de (spoed)zorg te verminderen. Met de inzet van de app ‘Moetiknaardedokter’ kunnen mensen gemakkelijk, veilig en snel een check doen of er contact met een huisarts, huisartsenpost of spoedzorg nodig is.

40 procent geen medische urgentie

Uit onderzoek blijkt dat ruim 40 procent van de patiëntencontacten met een huisarts, huisartsenpost of spoedpost geen medische urgentie heeft. Dat betekent dat veel patiënten die contact zoeken of langskomen, eigenlijk helemaal geen zorg nodig hebben. Dat is zorgelijk en legt onnodig druk op de huisartsen, huisartsenpost en spoedposten. Om de (spoed)zorg in de regio toekomstbestendig te maken, is het nodig dat iedereen daaraan meewerkt, ook de mensen die er gebruik van maken.

App Moetiknaardedokter

Eveline de Bont, bestuursvoorzitter Elkerliek Ziekenhuis licht toe: “De campagne is erop gericht om mensen aan te zetten tot nadenken en overwegen of (spoed)zorg noodzakelijk is of dat hun zorgvraag even kan wachten. Wij kunnen ons voorstellen dat het voor mensen heel lastig is om in te schatten of er direct zorg nodig is. Daarom adviseren wij om dat eerst te controleren met de app of website moetiknaardedokter.nl. Met deze app kan iemand op basis van leeftijd, geslacht en symptomen zelf bepalen of en zo ja wanneer hij naar de dokter moet. Mensen kunnen dus heel laagdrempelig, makkelijk, veilig en snel een check doen, voordat ze contact zoeken met de huisarts, huisartsenpost of spoedpost.”

Druk op zorg verminderen

Gemiddeld gebruiken ruim 2.500 mensen per dag de app ‘Moetiknaardedokter’. Mensen nemen dan geen contact op en volgen het zorgadvies dat ze via de app krijgen. Daarmee wordt de juiste zorg op de juiste plek georganiseerd en dat vermindert de druk op de huisarts en de spoedposten, blijkt uit ervaringen.

Uiteraard moeten mensen 112 bellen als het om een levensbedreigende situatie gaat. Bij een spoedeisende situatie, zoals hartklachten, een wond die gehecht moet worden of ander ernstig letsel, bel je meteen de huisarts, of in de avonduren, nacht en weekend: de huisartsenpost. “Twijfel je of je direct zorg nodig hebt? Bijvoorbeeld bij een verstuikte enkel of lichte buikpijn? Dan is het advies om gebruik te maken van ‘Moetiknaardedokter’; je weet dan binnen een minuut of je direct zorg nodig hebt, of dat het even kan wachten, of dat er wellicht helemaal geen zorg nodig is.”

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *