Voorlopig geen statushouders in Helmondse hotels verwacht

Om de druk op de asielopvang te verlichten, plaatst het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) statushouders in hotels vlakbij het asielzoekerscentrum (azc) waar ze verblijven. Deze overplaatsingen kunnen zonder instemming van de gemeente plaatsvinden. De dienst handelt naar eigen zeggen ‘in opdracht van het Rijk en na instemming van de commissarissen van de Koning’. Onderzoek van DitisHelmond wijst uit dat er vooralsnog geen statushouders geplaatst worden in Helmondse hotels.

De redactie van DitisHelmond belde hotel Golden Tulip West Ende, Fletcher Hotel Helmond en Hotel Restaurant St. Lambert op. Deze drie hotels zijn niet op de hoogte van de komst van statushouders. “Er is ons niets bekend van deze ontwikkeling”, laat een woordvoerder van Hotel Golden Tulip West Ende weten.

Ook Fletcher Hotel Helmond was niet op de hoogte van deze plannen rond de huisvesting van statushouders. “Ik heb er niets over gehoord en ga er niet vanuit dat er statushouders naar het hotel komen. Op andere locaties worden vluchtelingen ondergebracht in hotels van Fletcher, maar in Helmond niet”, geeft een woordvoerder aan.

Verrassing

Bij Hotel Restaurant St. Lambert was het streven van het COA om statushouders in hotels onder te brengen een verrassing. “Dit verhaal hoor ik voor het eerst. Ik weet van niets”, was aan de andere kant van de lijn te horen.

Helmond telt sinds dit jaar twee tijdelijke noodopvanglocaties voor vluchtelingen. Het COA huisvest in het pand van Fung Loy Kok Taoist Tai Chi aan de Mierloseweg circa 40 jonge vluchtelingen. Op het terrein van het voormalige Dr. Knippenbergcollege aan de Nachtegaallaan worden sinds deze maand circa 70 personen ondergebracht. Beide opvanglocaties zijn tot uiterlijk 1 september 2024 beschikbaar.

Nood is hoog

Er wordt in Helmond ondertussen hard gezocht naar een azc voor langere termijn. Het plan is om daar 250 asielzoekers onderdak te bieden. Op die nieuwe locatie moeten ook 50 jonge vluchtelingen hun toevlucht vinden. Wijken die het toch al moeilijk hebben, zullen zoveel mogelijk ontzien worden.

In Deurne heeft het COA voor een periode van zes maanden een aantal kamers in Fletcher Hotel Willibrordhaeghe gereserveerd voor dertig statushouders. Dit blijkt uit de ‘Conceptbesluitenlijst Presidium’ van de gemeente van afgelopen woensdag.

Hotels als opvang

De nood is hoog in Nederlandse opvangcentra. Als statushouders zouden doorstromen, komen er 10.000 plekken vrij, maar door de woningnood kunnen gemeenten niet aan die vraag voldoen. Het is de taak van gemeenten om een asielzoeker binnen 14 weken na aanvraag van een verblijfsvergunning aan huisvesting te helpen.

Statushouders wonen officieel al in Nederland, zijn zelfredzaam en hebben naast een verblijfplaats ook recht op werk en onderwijs. Het COA geeft aan dat de statushouders ‘in kleine aantallen’ in hotels worden ondergebracht. In sommige gemeenten gebeurt dat al. Voor de plaatsing van statushouders in hotels is formeel geen toestemming van gemeenten nodig, omdat ze rechtmatig in Nederland zijn. Bij asielzoekers ligt dat anders.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *