Maak je parkeergarage energiezuinig met deze 5 tips

Tegenwoordig maakt bijna iedereen over de hele wereld zich zorgen over het milieu. Mensen zijn al vele jaren bezig met activiteiten die het milieu vernietigen. Maar de laatste tijd hebben ze hun fouten ingezien en doen ze inspanningen om milieuvriendelijker te zijn. Daarom hoor je van milieuvriendelijke verpakkingen, voertuigen, huizen, kleding en dergelijke. Ook parkeerplaatsen maken deel uit van deze lijst. Je kunt de parkeergarages energiezuiniger maken met behulp van de onderstaande tips!

 LED verlichting

Zo is het onder meer een aanrader om bij de parkeergarage verlichting te kiezen voor LED lampen. Dit type verlichting verbruikt veel minder energie dan zijn soortgenoten, terwijl het ook nog eens een stuk langer gebruikt kan worden. Door deze twee factoren is de LED verlichting die je kunt kopen op Prolumia dus energiezuiniger dan alle andere lampen die gebruikt kunnen worden in een parkeergarage.

Milieuvriendelijke verf

Het schilderen van je parkeergarage is een manier om rampen en ongelukken te voorkomen. Als je parkeerplaats geen afbakening heeft, parkeren verschillende chauffeurs zoals ze willen, zonder na te denken over de volgorde. En je kunt niemand de schuld geven van dit gedrag. Zonder gidsen weten en kunnen ze niet beter. Verf is echter een van de meest voorkomende luchtverontreinigende stoffen. Sommige verven bevatten vluchtige organische stoffen (VOS) zoals glycol, ammoniak, tolueenkoolwaterstoffen en xyleen in de lucht. Deze verbindingen zijn gevaarlijk voor de gezondheid van mens, dier en plant. Gebruik daarom milieuvriendelijke verf bij het schilderen van de parkeergarage!

Afvoer van regenwater

Bouw geen parkeergarage zonder een concreet plan van waar het regenwater naartoe gaat. Als je dat doet, vindt het water vanzelf zijn loop. Misschien vind je het resultaat niet leuk, omdat het de grond kan aantasten en voorwerpen langs zijn pad kan vernietigen. Bouw dus drainagekanalen rond en op je parkeerplaats om alle afvoer naar een geschikt gebied te leiden, zoals een beek, moeras of meer in de buurt van de garage.

Gras

Grasparkeerplaatsen zien er niet alleen mooi uit, maar zijn ook nog eens een duurzame optie. Gewoon gras trekt echter modder en sleur aan. Om dit tegen te gaan, kun je een kunststof bestratingssysteem gebruiken om je gras te stabiliseren. Leg eerst een plastic rooster op de grond en vul dit met aarde vermengd met beton. Dit mengsel ondersteunt de groei van gras. Als alternatief, om de drainage te verbeteren, kun je zand aan de grond toevoegen. Gras is doorlatend voor regenwater en helpt bodemerosie in de buurt van de parkeergarage tegen te gaan. Bovendien neemt gras geen warmte op en geeft het geen warmte af zoals straatstenen. Deze optie lost dus het stedelijke hitte-eilandeffect op.

Doorlatende straatstenen

Doorlatende in elkaar grijpende betonklinkers zijn ook milieuvriendelijk. In tegenstelling tot gegoten beton en asfalt, laten deze water toe om in de grond te infiltreren. Hierdoor veroorzaken ze niet zoveel overstromingen als de ondoordringbare. Hiermee sijpelt regenwater langzaam de grond in en laadt het lokale grondwatervoorraden en stromen op. Het is daarom een goed idee om deze straatstenen te gebruiken in je parkeergarage.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Toon van de Wijk - Redactie

Toon van de Wijk "de Toon van de Wijk"