Subsidie voor tuinverduurzaming beschikbaar

Tuinverduurzaming is een goede manier om op wateroverlast in te spelen en daar is subsidie voor beschikbaar. Weinig mensen maken daar gebruik van en betalen het klimaatproof maken van hun tuin uit eigen zak. Zonde, want Helmonders kunnen gebruikmaken van een subsidie vanuit de provincie en het waterschap. Mocht je van plan zijn om een regenwatertuin aan te leggen, een regenton te kopen, tegels te wippen of je regenpijp af te koppelen, dan kun je daar een vergoeding voor krijgen.  

Onderzoek van Centraal Beheer wijst uit dat ruim de helft van alle 342 Nederlandse gemeenten subsidie verstrekt voor tuinverduurzaming. Het merendeel van de Nederlanders is daarvan niet op de hoogte, want slechts 21 procent doet een beroep op deze subsidie. Het merendeel van tuinierders betaalt dit uit eigen zak.

De overheid roept burgers op om hun woonomgeving zoveel mogelijk klimaatproof te maken om in te spelen op onder andere extreme neerslag. Door je tuin niet te betegelen – of door de bestaande tegels te verwijderen –  zorg je ervoor dat de regen gemakkelijker afgevoerd kan worden. Ook help je door je regenpijp af te koppelen de druk op het riool te verminderen. Regenwater kun je opvangen in een ton en op een later moment gebruiken om je platen water te geven.

Subsidies via provincie en waterschap

In 125 gemeenten ontvang je subsidie voor het verwijderen van tegels en het afkoppelen van de regenpijp. In 156 gemeenten is er subsidie voor een regenton. De aanleg van een regenwatertuin wordt in 135 gemeenten gestimuleerd met een subsidie. Gemeente Helmond vergoedt deze verduurzamingsmogelijkheden niet, maar inwoners kunnen wel terecht bij het waterschap en de provincie. Alle methodes voor tuinverduurzaming worden namelijk gesubsidieerd door deze partijen.

Senior manager Pieter Roorda van Centraal Beheer roept mensen op om de subsidies aan te spreken: “Het is slim om je tuin te verduurzamen. Niet alleen bij hevige neerslag, maar ook bij flinke hitte heb je veel baat bij een groene tuin zonder al te veel tegels. Daarom stimuleert de overheid Nederlanders ook om dit te doen, met mooie subsidieregelingen. Het is zonde als deze niet worden gebruikt en mensen alleen hun spaargeld aanwenden.”

Extreme neerslag zorgt voor extreme schade

Tuinverduurzaming is noodzakelijk. Volgens het KNMI zijn er sinds de eeuwwisseling steeds vaker regenbuien van 7,5 millimeter of meer per uur waarneembaar. Ook zijn er vanaf 2020 gemiddeld meer dagen met flinke buien dan in de jaren ervoor. Samen met toenemende droogte heeft extreem weer tussen 2007 en 2022 geleid tot aanzienlijke schade, met een totaal van 896,9 miljoen euro.

Tweederde van deze schade ontstond van mei tot en met augustus. Roorda: “Dit zijn serieuze cijfers en wij verwachten dat deze trend in de toekomst doorzet. Daarom adviseren we Nederlanders te kijken wat ze in hun eigen woonomgeving kunnen doen om dit soort schade te voorkomen. En kijk vooral welke regelingen jouw gemeente heeft om je daarbij te helpen.”

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Frank van de Ven

Redacteur en verslaggever van Dit Is Helmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *