Bewoners klagen over communicatie en tarieven Ennatuurlijk

Energieleverancier Ennatuurlijk en Stadsverwarmingsbelangengroep Helmond hielden maandagavond 29 januari een bijeenkomst in Wijkhuis de Zonnesteen in Brouwhuis. Gespreksthema was de storingen die onlangs optraden in de warmtekrachtcentrale van Ennatuurlijk.

De zaal was gevuld met geïnteresseerde en vooral ook kritische wijkbewoners, die hun zorgen en vragen uitten. Daarbij ging het onder meer over de ‘gebrekkige communicatie’ van Ennatuurlijk richting de bewoners, maar ook over de gehanteerde tarieven door de energieleverancier. Bij de bijeenkomst waren professionals van Ennatuurlijk, de gemeente Helmond, Energiehuis Slim Wonen, Woonpartners en woningstichting Compaen aanwezig. Zij stonden na afloop van de bijeenkomst klaar om verdere vragen van bewoners te beantwoorden.

Storingsweekend

Ennatuurlijk begon met een uitleg over de storingen die plaatsvonden op 20, 21 en 22 januari. Daarvoor waren spoedreparaties nodig in de warmtekrachtcentrale. De communicatie met bewoners over de onderbreking verliep daarbij stroef, wat kritiek vanuit de wijk opleverde. Ennatuurlijk erkende de vertraging en gaf aan dat dit te maken had met lopende onderzoeken en de mobilisatie van personeel voor de reparaties. Veel oudere bewoners, met name die van zorgcomplex Rivierenhof, waren ontevreden over de communicatie via e-mail en de website. Zij pleitten voor schriftelijke communicatie per brief. Een suggestie die Ennatuurlijk overweegt, maar waarvan zij de haalbaarheid betwijfelt.

Lees ook: ‘Lekkage gevolg van te hoge waterstand

Compensatie

Bewoners vroegen of er compensatie zou zijn voor het storingsweekend. Ennatuurlijk is inmiddels een onderzoek gestart waaruit moet blijken of  klanten met een aansluiting recht hebben op de compensatie van €35,-. Dat is voor een warmteonderbreking van 8 tot 12 uur. Met een extra € 20,- voor elke aaneengesloten periode van 4 uur.

Verouderd en vernieuwd

Het huidige warmtesysteem dateert uit de jaren ’80 van de vorige eeuw en wordt nu als verouderd beschouwd. In de komende jaren wordt de warmtekrachtcentrale gemoderniseerd met de nieuwste technieken. Daarbij wordt gas volledig vervangen door de zogenaamde ‘aquathermie-methode’. Een methode van duurzaam verwarmen en koelen met water. De uitvoering van dit project brengt nog enige onzekerheid met zich mee. Met name wat de technische uitvoering, ruimtelijke inpassing, vergunningen en subsidies betreft.

Tarieven

De kritiek van buurtbewoners betreft ook de tariefbepaling van Ennatuurlijk. Het bedrijf hanteert straks, als de nieuwe Warmtewet wordt ingevoerd, een kostprijsplus-module. Daarbij wordt de maximale kostprijs door de Autoriteit Consument en Markt bepaald. Volgens de bewoners gaan de huidige en toekomstige aanpassingen aan hun verwarmingssystemen niet leiden tot lagere kosten.

Veiligheid

Op sociale media was er ophef over de bijeenkomsten, met negatieve reacties en beschuldigingen. Ook op de posts van Dit is Helmond reageerden bewoners met termen als ‘liegbeest’ en ‘fake news’. Dat waren nog de meest ‘nette’ opmerkingen. Bij de eerdere bijeenkomst in de wijk Rijpelberg op 25 januari was politie en handhaving uit voorzorg aanwezig. Deze maatregel bleek achteraf niet nodig. Ook de bijeenkomst in Brouwhuis verliep zonder toestanden.

Lees ook: Update: postcodes 5703-5704-5709 weer warmtelevering

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Jason Gerritsen

DitisHelmond medewerker: video-journalist - IT ondersteuning Gepassioneerd, enthousiast, gedreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *