Elkerliek ziekenhuis: ‘Pijnprikkels laten ontploffen met je brein’

Via ‘Vrienden van het Elkerliek’ heeft het pijnteam van het Elkerliek ziekenhuis de mogelijkheid gekregen om bij patiënten met chronische lage rugpijn te gaan werken met een speciaal trainingsprogramma (de zogenaamde Reducept methode).

Dit speciale trainingsprogramma is voor patiënten met chronische pijn zonder het gebruik van medicijnen. Het is gebaseerd op wetenschappelijk bewezen pijneducatie en oefeningen uit de psychologie. De trainingen worden in het Elkerliek door de pijnconsulent gegeven.

Versleten rug

Bas van Lith uit Gemert vertelt over zijn ervaring met deze vernieuwende methode om pijn te verminderen. “Zo’n tien jaar geleden hebben ze in het Elkerliek foto’s van mijn rug gemaakt. Versleten. Ik hoor het de neuroloog nog zeggen: ‘Je hebt de rug van een 65-jarige die jaren hard in de bouw heeft gewerkt.’ Tja, ik werk inderdaad in de bouw, maar ben geen 65. Ik heb wel eens mijn enkel gebroken en ben ook van een dak gevallen. Dus dat die rug heeft geleden, dat was geen nieuws”, aldus Bas.

Van alles geprobeerd, maar tevergeefs

Bas bleef sporten en had eigenlijk niet zo gek veel last van zijn rug. Tot anderhalf jaar geleden. Bas: “Ik leek wel een menneke van tachtig jaar. Stram, strompelen, pijn, ik kon niks tillen. De fysiotherapeut kon mij niet helpen. Ik had alles al geprobeerd. Uiteindelijk werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis. Ik vond dat een prima idee. Ik dacht toen: ‘duw er maar een spuit in en klaar’.”

Zelf regie pakken
Maar zo ging het niet. Bas kwam in het Elkerliek bij het Pijncentrum. De pijnconsulent stelde niet het verwachte spuitje voor. Nee, de Reducept-methode kwam op tafel. Patiënten leren in een aantal weken hoe pijn ontstaat en hoe ze deze zelf kunnen beïnvloeden. Er wordt gebruikgemaakt van verschillende elementen. Denk aan mindfulness, psychologie, scholing over pijn en er wordt een reis gemaakt door het eigen lichaam met behulp van een virtual reality (VR)-bril.

VR-bril
Bas: “Ik was hier in het begin wel sceptisch over. Ik had geen idee wat ik moest verwachten. Zes tot zeven weken trainen. Maar toch stapte ik er met volle overtuiging in.” Bas ging aan de slag met het trainingsprogramma. Hij deed zijn oefeningen, hield een beweegdagboek bij, bekeek de video’s over pijn en maakte ‘een reis door zijn lichaam’ met een VR-bril. “Dan krijg je zo een bril op en maak je als het ware een reis door je lichaam. Je zweeft langs je zenuwbanen en ziet een pijnprikkel ontstaan. Daar moet je dan je focus leggen, goed concentreren en dan kan je die pijnprikkel laten ontploffen. Dan verdwijnt-ie. Dat is echt heel mooi vormgegeven. En het resultaat: ik weet nu dat ik de pijn kan sturen.”

Anders leren omgaan met pijn
Bas omschrijft zichzelf als een rechttoe-rechtaan iemand. Mindfulness en ontspanningsoefeningen passen niet meteen in zijn straatje. Toch heeft de nuchtere man uit Gemert er veel baat bij gehad. “Ik heb geleerd anders met pijn om te gaan. Het belangrijkste dat ik geleerd heb is het besef dat er iets mis is met mijn rug. En dat dit in je hoofd gaat zitten. Ga je bewegen, dan denkt je geest: ik ga een pijnprikkel sturen. Ik heb geleerd hoe ik die prikkel als het ware kan tegenhouden. Natuurlijk heb ik nog pijn. Maar niet zo veel en ik kan gewoon goed functioneren.”

Foto: De virtual reality (VR)-bril wordt gebruikt als onderdeel van het trainingsprogramma bij pijnklachten

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *