Elkerliek: sondevoeding thuis, baby eerder naar huis

Ouders kunnen de sondevoeding van hun vroeg geboren baby voortaan thuis zelf toedienen, met ondersteuning van de thuiszorg. In de eigen omgeving, en binnen het eigen gezin. Maar met de zekerheid van zorg dichtbij. “Gezinsgerichte zorg staat hier centraal”, zegt Cindy Koppen, afdelingsmanager van het Centrum voor Geboorte en Gezin van het Elkerliek. “Vrouwen die zijn bevallen van een prematuur – een baby die geboren is voor de 37ste week van de zwangerschap – verblijven soms al weken in het ziekenhuis. Ook al kunnen vader en moeder bij ons altijd bij hun baby blijven slapen, de eigen omgeving vinden ze toch fijner.”

Naar aanleiding van de vragen van ouders, verdiepten de verpleegkundig specialisten Neonatologie Priscilla Geven en Elise Smits zich in nationale en internationale onderzoeken en artikelen en kwamen tot de conclusie dat het verantwoord was om pasgeborenen, die alleen voor de sondevoeding nog in het ziekenhuis moeten blijven, eerder naar huis te laten gaan. “Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld ook dat de borstvoeding in de thuisomgeving beter verloopt”, aldus Priscilla.

Thuiszorg
Als, samen met de ouders, besloten wordt om sondevoeding in de thuissituatie te geven, wordt in het ziekenhuis de transferverpleegkundige ingeschakeld. Die kijkt welke thuiszorgorganisatie de begeleiding kan verzorgen. Cindy: “Ouders gaan alvast in het ziekenhuis aan de slag met zelfstandig leren sondevoeding te geven aan hun baby. De medewerker van de thuiszorg komt in het ziekenhuis al kennismaken. De medewerker helpt ouders met het geven van de voeding en is er voor vragen. En als het slangetje eruit gaat, wordt dat opnieuw geplaatst. Dat doen ouders niet. Het is belangrijk dat dat goed gebeurt, zodat de slang ook echt in de maag uitmondt.”

Zuigelingenpoli
In de eerste week na thuiskomst, staat ook een bezoek aan de zuigelingenpoli in het ziekenhuis op de agenda. “Daar checken we het gewicht en kijken we hoe het gaat”, zegt Priscilla. “Ondertussen kijken we of er nog andere dingen nodig zijn” Sinds juni hebben al meer dan twintig baby’s op deze manier het ziekenhuis eerder verlaten.

Inmiddels zijn ook nieuwe trajecten gestart met als doel om moeders met pasgeborenen eerder naar huis te laten gaan. “Als een baby alleen in het ziekenhuis moet blijven voor het toedienen van antibiotica via een infuus, kijken we al of dit ook thuis kan. Een andere mogelijkheid die we verkennen is om baby’s met geelzucht thuis fototherapie te geven. De baby ligt daarvoor in een speciaal bedje, een billicocoon.”

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *