Hoe kom je van je draaigatje af!

Het voorjaar is ingezet. Lekker weer, alles gaat heerlijk aan de groei en de bloei. Als je lekker in en rond je tuin bezig bent, kun je echter wel voor een vervelende verrassing komen te staan. Zie je allemaal kratertjes tussen de tegels en in het zand, dan weet je; je hebt mierennesten. Moest je al oppassen voor hoornaars, rupsen en motten, nu moet je zelfs oppassen voor draaigatjes. Om precies te zijn het Westmediterraan Draaigatje. 

Superkolonies

Het Westmediterraan draaigatje is een mierensoort afkomstig uit Zuid-Europa. Deze exoot gedraagt zich invasief en massale aanwezigheid leidt tot flinke overlast. Deze mierensoort kan nesten van honderden meters graven. 

Ieder nest wordt geregeerd door meerdere koninginnen. Ze vormen zo samen een ‘superkolonie’. Dat betekent een cluster van afzonderlijke nesten met miljoenen dieren, dat een groot oppervlak in beslag neemt. De werksters van alle koninginnen werken flink samen en daarmee groeit de omvang van de kolonie explosief.

Overlast voor mens en muur

De Westmediterrane draaigatjes nestelen zich het liefst op warme plekjes. Ze komen af op etensresten, groente- en fruitafval of huisdierenvoer. De superkolonies kunnen planten aantasten, maar ze ondergraven bijvoorbeeld ook trottoirs en tuinen, waardoor verzakkingen kunnen ontstaan. Ook kunnen ze massaal woningen binnenkomen. Er zijn kolonies van draaigatjes bekend die in (spouw)muren en onder dakpannen nesten bouwen.

Het Westmediterraan draaigatje is zwart en ziet eruit als een ‘gewone’ mier. Ze is alleen iets kleiner en leeft in veel grotere aantallen. Deze mierensoort maakt bij mooi, rustig weer van het uitgegraven zand een soort kratertjes. De benaming draaigatje komt van zijn manier van verdedigen: eerst bijten en dan het achterlijf naar de wond draaien en er een irriterende stof in spuiten. Een beet van één draaigatje is niet erg pijnlijk, maar als ze zich bedreigd voelen, vallen ze in grote aantallen aan.

Hoe kom je van je draaigatje af

“Deze kleine mieren zijn niet alleen irritant, ze veroorzaken ook écht flinke overlast in huizen en tuinen” zegt Merijn Janssen, oprichter van het Helmondse bedrijf BeestjesKwijt.nl. “Bestrijden? Dat is een hels karwei.”  Toch zijn er volgens Janssen een aantal dingen die je zelf kunt doen, om te voorkomen dat de invasieve mier straks je achtertuin verovert. “Vooral nu, aan het begin van de lente, zijn er enkele preventieve maatregelen die je kunt treffen!”.

  • Houd je omgeving schoon en opgeruimd. Verwijder voedselresten en afval, en berg voedsel op in afgesloten containers.
  • Dicht gaten, scheuren en andere openingen in gebouwen en muren af om te voorkomen dat mieren binnenkomen.
  • Zorg voor een goede afwatering rondom je huis. Het Westmediterraan Draaigatje heeft namelijk een voorkeur voor een vochtige omgeving.
  • Verwijder onkruid en dood hout uit je tuin en rondom je huis. Dit zijn plaatsen waar invasieve mieren graag hun nesten bouwen.
  • Kies bij het aanleggen van nieuwe beplanting in je tuin voor soorten die niet aantrekkelijk zijn voor mieren. Denk hierbij aan lamsoor, stokrozen en lavendel. Maar ook kruidige planten zoals rozemarijn en tijm werken goed tegen exotische mieren.
  • Controleer regelmatig je huis en tuin op tekenen van exotische mieren en neem zo nodig maatregelen om ze te bestrijden. Let speciaal op lange mierenpaden, losse hoopjes zand tussen de tegels of knaagschade aan planten. Zie jij ergens veel mieren lopen? Check dan meteen of het ‘gewone’ mieren zijn of exotische mieren.

(Bron; Merijn Janssen, BeestjesKwijt.nl)

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Helene Ermens - Redactie

Helene Ermens - Redactie DitisHelmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *