Koffie met een Tablet op DitisHelmond

Tegenwoordig is voor heel veel dingen een smartphone, computer of tablet nodig en kennis over hoe dit werkt. Door de corona-crisis is het duidelijk geworden dat deze digitale mogelijkheden handig en soms zelfs noodzakelijk zijn. Er wordt verwacht dat mensen informatie opzoeken op een website, weten hoe hun DigiD werkt en dat zij videobellen met kinderen of met de huisarts.

In 2020 is er een samenwerking ontstaan tussen de KBO Kring Helmond, de gemeente Helmond, de Bibliotheek Helmond-Peel en afdeling Zorg & Welzijn van het ROC Ter AA. Samen bedachten zij, speciaal voor oudere inwoners, het project ‘Koffie met een Tablet, een digitale ervaring rijker’, waarbij mensen laagdrempelig meer te weten kunnen komen over digitale mogelijkheden.  Zowel voor mensen die een smartphone of tablet hebben als voor mensen die hier niet over beschikken, maar wel willen zien hoe het werkt.

‘Koffie met een Tablet’ is van oorsprong bedoeld als een serie bijeenkomsten waarbij 55-plussers iedere maand kennismaken met een nieuw digitaal thema. In gezelschap en met een kop koffie. Wethouder Dortmans: “We vinden het belangrijk dat iedereen in onze gemeente mee kan doen in de digitale wereld. De coronacrisis laat zien hoe belangrijk dat is. Dat is nog niet voor iedereen zo gemakkelijk. Met het project ‘Koffie met een Tablet’ kunnen Helmonders kennis maken met wat de digitale wereld hen te bieden heeft”. Helaas is deze ontmoeting door de maatregelen nu niet mogelijk.

Koffie met een Tablet op tv

Omdat het volgens hen juist nu belangrijk is om de drempel te verlagen om digitaal mee te kunnen doen, is een alternatief bedacht voor nu in de corona-tijd. Vanaf 22 februari om 10.00 uur wordt in een uitzending op de lokale tv-zender DitisHelmond stapsgewijs uitgelegd hoe videobellen precies werkt. Bij videobellen is de persoon die gebeld wordt te zien en te horen. Dat is fijn nu er minder ontmoetingen plaats kunnen vinden. Later volgen ook uitzendingen met uitleg over wat een account is en hoe online boodschappen bestelt kunnen worden. In een volgende uitzending wordt er uitleg gegeven over het versturen van foto’s via de telefoon of tablet. De filmpjes zijn opgenomen in de bibliotheek, waar een medewerkster de kijker stap voor stap uitleg geeft.

Van het eerste onderwerp dat aan bod komt – ‘Beeldbellen via WhatsApp’ – is ook een digitale kaart gemaakt door studenten van het ROC Ter AA. Dat is een soort naslagwerk met afbeeldingen. Leden van de KBO ontvangen deze kaart thuis. De kaart is ook op te halen bij de bibliotheek in Helmond en staat op de website van de KBO Kring Helmond: https://www.kbo-kringhelmond.nl/

Fysieke bijeenkomsten als het weer kan

Fysieke bijeenkomsten kunnen nog niet, maar wat in het vat zit, verzuurt niet. Zodra het weer kan, gaat ‘Koffie met een Tablet’ van start op vier locaties, met nieuwe onderwerpen die eenvoudig worden uitgelegd. Ook kunnen leerlingen van het ROC Ter AA de aanwezigen helpen met hun smartphone of tablet. Er zijn al enkele proefbijeenkomsten geweest en de deelnemers waren enthousiast.

Zelf nu al digitale vragen?

Iedereen kan met digitale vragen bellen naar het digitale spreekuur bij de bibliotheek Helmond, op werkdagen van 10.00-13.00 uur (0492 52 22 20). Er is ook een landelijke Digi-Hulplijn, waar op werkdagen van 09.00-17.00 uur digitale vragen beantwoord kunnen worden (0800 1508).

Lokale omroep DitisHelmond-TV is te bekijken via: Ziggo kanaal 36; KPN kanaal 1429; Breedband Helmond kanaal 130. Buiten Helmond kun je de uitzendingen volgen via internet.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Bibliotheek Helmond-Peel

Bibliotheek Helmond-Peel draagt bij aan de individuele ontwikkeling van mensen en ondersteunt hun deelname aan de samenleving; zij brengt mensen, bronnen en organisaties samen en levert een belangrijke bijdrage aan het versterken van vaardigheden als lezen, mediawijsheid en kennisverwerving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *