Week van het geld: ‘Geldzorgen moeten bespreekbaar zijn’

De hele week stond in het teken van de Week van het geld. Elke dag plaatste DitisHelmond een column van iemand die te maken heeft met geld, geldproblemen en met activiteiten die de mensen helpen bij het omgaan met geld. Vandaag is de laatste column van wethouder Erik de Vries.

Goed omgaan met geld staat centraal in deze tiende ‘Week van het Geld’. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen en jongeren al vroeg leren omgaan met geld. Door kinderen zakgeld of kleedgeld te geven leren ze de waarde van geld. Bijvoorbeeld dat je moet sparen voor die hippe sneakers of die nieuwe telefoon. Jong geleerd is in dit geval echt oud gedaan.

Gisteren sprak ik samen met burgemeester Blanksma met een aantal jongeren van het Jan van Brabantcollege en het Vakcollege. Aan de hand van stellingen bespraken we onderwerpen als schulden, armoede en geldzorgen. Wat mij opviel is dat deze jongeren gemakkelijk praten over geld en hoe ze dat uitgeven. Maar praten over geldzorgen en schulden blijkt een heel stuk moeilijker. Dat wordt toch vooral als een privézaak gezien.

Taboe

Dat zien we vaker. Er rust nog altijd een taboe op armoede en het hebben van schulden. Mensen lopen daar niet mee te koop. Ze blijven vaak lang aanmodderen en vullen het ene gat met het andere. En hoe begrijpelijk het misschien ook is, het is niet verstandig. Wist u dat mensen met geldproblemen gemiddeld pas na vijf jaar hulp zoeken? Dan is de schuld opgelopen tot boven de 40.000 euro hebben ze zo’n 15 schuldeisers? Die geldzorgen brengen enorm veel stress met zich mee en hebben grote invloed op het dagelijks functioneren van mensen. Ze durven bijvoorbeeld de post niet meer open te maken en zitten met de gordijnen dicht uit angst dat er een deurwaarder aanbelt. Als het zó ver is gekomen, is het heel moeilijk om de kluwen te ontwarren en de situatie weer stabiel te krijgen.

Hulp

Daarom vind ik het zo belangrijk om geldzorgen bespreekbaar te maken. Heb je geldzorgen, blijf er niet mee rondlopen. Er is hulp beschikbaar. Bel met de Hulplijn geldzorgen van de gemeente. Die is te bereiken via 14 0492, optie 2. Daar zitten mensen die naar jouw verhaal luisteren en je kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een budgetadviesgesprek om het huishoudboekje beter op orde te krijgen of door je de weg te wijzen naar de verschillende regelingen die we hebben. Deze hulplijn is er voor iedereen met geldzorgen. En heel belangrijk: hulp vragen kost niets en verplicht je ook tot helemaal niets!

Erik de Vries,

Wethouder Sociale Zaken en Armoedebestrijding

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *