Zoektocht naar verhalen uit tijd familie Wesselman

Museum Helmond houdt een zoektocht naar verhalen en objecten uit de tijd dat de familie Wesselman het kasteel van Helmond bewoonde. De verhalen en objecten worden de input voor een nieuwe tentoonstelling van het museum: Emelie, Wesselman van Helmond.

Vier generaties lang was Kasteel Helmond het domein van de familie Wesselman van Helmond. Deze familie heeft in de eeuwen veel betekend voor het kasteel en voor de stad Helmond. Zo waren zij onder andere verantwoordelijk voor het laten aanleggen van de Zuid-Willemsvaart. Een slim besluit: een kanaal vlak naast je kasteel.

In de tentoonstelling in Kasteel Helmond staat het leven van jonkvrouw Emelie Wesselman van Helmond centraal, zij bracht haar jonge jaren en jeugd door op het kasteel. Voor deze tentoonstelling wordt om input van de inwoners van de stad/regio gevraagd. Ook is het museum op zoek naar objecten en verhalen van waarde.
In de tentoonstelling wil het museum ingaan op het leven van Emelie. Hoe was het om als jong meisje al spelend het kasteel te verkennen? En, hoe zag haar leven als jonge dame eruit? Hoewel de maatschappij er 100 jaar geleden heel anders uitzag dan nu zijn er ook verrassende overeenkomsten. Zo groeide Emelie (Emilia voor familie en vrienden) op tot een zelfbewuste en moderne vrouw. Een jonge vrouw die autoreed en zich inschreef bij uitzendbureau Tesselschade en vrijwilligerswerk deed.

De schenking Earp

In 2018 schonk Mark Luis Earp, kleinzoon van Emelie, diverse persoonlijke bezittingen en fotoalbums van zijn grootmoeder en haar familie aan het museum. In de tentoonstelling worden niet alleen de onderzoeksresultaten naar deze geschonken objecten getoond. Maar  ondersteunt tevens de zoektocht naar het dagelijkse leven op Kasteel Helmond ruim een eeuw geleden. Zo was Emelie leerling op de Wilhelminaschool in Helmond en ook op de Rijks-HBS, nu beter bekend als het Jan van Brabant College.

Het schriftje van Emelie

In de tentoonstelling wordt het leven van Emelie geschetst aan de hand van origineel beeldmateriaal en objecten die van haar en haar familie zijn geweest. Zo zijn er de familiealbums, het dagboek van haar moeder, het schoolrapport, het kwartet en verschillende kinderboeken. Het schriftje waarin Emelie als 13-jarig meisje een opstel schrijft over haar eerste bal op Kasteel Helmond zet voor de toeschouwer de deur open naar de wereld van toen.

Verzoek om input

Het museum vraagt input voor deze tentoonstelling en is een zoektocht gestart naar verhalen en objecten uit de tijd dat de familie Wesselman van Helmond in Kasteel Helmond woonde. Ze kunnen geen garanties geven dat een object of verhaal wordt opgenomen in de tentoonstelling. Wel zorgen ze ervoor dat alles wat ze ontvangen zorgvuldig wordt bekeken. Heb je een object of verhaal van toegevoegde waarde, stuur dan een mail met je gegevens naar m.van.de.kerkhof@helmond.nl 

Over Museum Helmond

Kasteel Helmond maakt deel uit van Museum Helmond en is gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Met de trein stap je uit op station Helmond, het is circa 10 minuten lopen naar Kasteel Helmond. Parkeren kan op loopafstand, vlakbij het kasteel. Ga naar museumhelmond.nl voor actuele informatie over openingstijden, prijzen en het activiteiten- en tentoonstellingsprogramma.

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door DitisHelmond Anja Donkers - Redactie

Anja Donkers DitisHelmond Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *